Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Dramatens vd Eirik Stubø avgår

"Har inte tillräckligt stort förtroende". De senaste veckornas starka kritik blev för mycket. Nu avgår Dramatens vd Eirik Stubø och ersätts av Maria Groop Russel.

Uppgifterna kommer ursprungligen från Aftonbladet och beskedet om Eirik Stubøs avgång meddelades på förmiddagen vid ett krismöte för Dramatens personal.

– De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, sade Dramatens avgående vd Eirik Stubø i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Göteborgs teaterchefer om protesterna mot Dramaten

Vid måndagens hastigt ihopkallade presskonferens intygade både Dramatens styrelseordförande Anna Årehed Kågström och teaterns nya vd Maria Groop Russel att stämningen varit dämpad och att personalen har många frågor.

– Det finns en oerhörd sorg i dag. Det finns en oro för konsten på Dramaten, sade Maria Groop Russel och underströk enligt TT att man fort vill hitta en ny konstnärlig ledare, och att det arbetet skulle börja på ett möte redan under eftermiddagen.

LÄS MER: Allvarlig stämning på Dramatens personalmöte

Den senaste turbulensen kring Sveriges nationalscen Dramaten och dess förre vd uppstod efter SVT:s dokumentär om sångerskan Josefin Nilsson, där hård kritik riktades mot en skådespelare vid teatern som fick behålla sitt jobb trots att han dömts för olaga hot och misshandel av Josefin Nilsson.

LÄS MER: Julia Dufvenius fick skyddas från kollega

Efter att dokumentären hade visats möttes kulturminister Amanda Lind och Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström för att diskutera hur teatern arbetar mot trakasserier och för att skapa en trygg arbetsmiljö.

– Jag har fått den här informationen nu på morgonen. Jag har förtroende för att Dramatens styrelse tar arbetet med att säkra en sund och säker arbetsmiljö på stort allvar. Hur Dramatens styrelse och ledning arbetar i verksamheten ligger hos dem. Däremot har jag inom ramen för rekryteringsprocessen till styrelserna för alla våra nationalscener prioriterat att det ska finnas kompetens att fortsatt driva arbetet för en sund och säker arbetsmiljö, sade kulturminister Amanda Lind i ett pressmeddelande på måndagen.

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska beskedet på måndagsförmiddagen om Stubøs avgång ha mötts med både aggression och lättnad. Stämningen på mötet uppges ha varit dämpad. Men Julia Dufvenius på Dramaten uttryckte i alla fall sin lättnad över styrelsens agerande. På Instagram skev hon ett långt och känslosamt inlägg.

"Tack för tydlig signal om att ni lyssnat och fattat beslut för Dramatens bästa. För att det i handling visas att vi som pratat, visslat och protesterat är trovärdiga. För att det orimliga i vår arbetsmiljö bekräftas. Min historia är bara en liten del av ett strukturellt problem liksom vår fd TC:s ledarskap. Det är inte EN person som orsakat usla arbetsförhållanden utan många som bidragit och möjliggjort till att det ser ut som det gör. Är uppriktigt ledsen över att styrelse och ledning låtit situationen gå så långt. Vi är många som länge kämpat internt för att förändra det som nu sker offentligt. Vi har lite att jobba med. Från grunden. #tystnadtagning."

Eirik Stubø

Född: 1965 i Narvik.

Bakgrund: Debuterade som teaterregissör med “Oelanna” av David Mamet på Torshovsteatret 1994. Blev teaterchef på Rogaland Teater 1997. Mellan 2000 och 2008 var han chef för Nationaltheatret i Oslo. 2013 blev han teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern, men slutade 2014 när han utsågs till vd och konstnärlig ledare för Dramaten.

På Dramaten: Tillträdde tjänsten på Dramaten 2015. Hans förordnande på teatern var ursprungligen sexårigt.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.