Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dokumentär "Vår tid är nu"-satsning i jul

Billie Holidays "I'll be seeing you" blir vinjettmusik till SVT:s tvådelade dokumentär om de sanna berättelserna bakom "Vår tid är nu". Ciceroner är skådespelare i serien.

SVT:s rutinerade journalist Marie Nyreröd, med bland annat flera Ingmar Bergman-dokumentärer på meritlistan, säger med ett skratt att hon inte riktigt vet vilken genre hon ska ge den tvådelade "Berättelsen bakom Vår tid är nu".

– Utmaningen för mig har framför allt varit att hitta en form för det här. Det ska vara folkbildande, samtidigt ska det visas i julhelgen och vara mysig tittning för alla som älskar "Vår tid är nu", säger hon.

Upplägget är att skådespelarna från den populära dramaserien: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Suzanne Reuter och Simone Coppo får kliva ur sina roller och söka upp bakgrundshistorien till viktiga händelser i "Vår tid är nu".

Slutresultatet blir ett antal nedslag som berättar om det svenska samhällets förändring från 1945 till 1971. Första avsnittet av två kommer att visas på SVT1 tisdag 17 december.

LÄS MER: Triangeldrama för nya kärleksparet i "Vår tid är nu"

LÄS MER: Recension: "Vår tid är nu", säsong 3 – SVT

Kärlekslåten som Hedda spelar för Charlie

Tittarna kommer även att få många klipp ur "Vår tid är nu", samt lite godbitar från livet bakom kulisserna. Bland annat har dokumentärens vinjettmusik "I'll be seeing you" en speciell funktion.

– Hedda är väldigt musikintresserad och gör alltid musiklistor inför tagningarna. Hon avslöjade att hon och Charlie har haft den som sin särskilda låt för att komma i stämning inför sina scener ihop, säger Marie Nyreröd.

En scen som inspirerats av verkligheten är när Calle som ny på restaurangen får i uppgift att åka upp till "tanten på taket" (matriarken Helga) med mat. Bakgrunden till den historien finns på Hotel Mårtenson i Halmstad.

Dit reser Suzanne Reuter för att få veta mer om verklighetens "tanten på taket".

– Hon hette Greta Gruber och var den före detta hotellägarens änka, som bodde kvar på hotellet och fick uppskickat mat till sig från restaurangen varje dag, säger Marie Nyreröd.

LÄS MER: Mattias Nordkvist pausar från skådespeleriet – jobbar på Göteborgskrog

LÄS MER: Den nya "Vår tid är nu"-restaurangen ligger vid en sjö utanför Göteborg

Mannerström, Knutson och Charles

Leif Mannerström. Bild: Janerik Henriksson/TT
Leif Mannerström. Bild: Janerik Henriksson/TT

Lite senare får Charlie Gustafsson träffa Leif Mannerström, som länge jobbade med Tore Wretman, kanske den viktigaste förebilden för Calle. Wretman var Sveriges första kändiskock och växte upp under enkla förhållanden med en ensamstående mamma.

– Han lär sig också om de elaka köksmästarna, som Stickan i serien. Leif Mannerström berättar att det var mer regel än undantag med fysiska bestraffningar i restaurangköken förr.

Ulrika Knutson. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ulrika Knutson. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Josefin Neldén träffar bland andra Ulrika Knutson som är expert på kvinnor i politiken och förklarar varför rollfiguren Maggans resa från servitris och uppåt till politikens toppskikt är fantastisk men också trovärdig.

Och Hedda Stiernstedt träffar Alexandra Charles, som öppnade nattklubben Alexandras 1968, samma år som Nina öppnar Ninas i "Vår tid är nu".

Alexandra Charles. Bild: Anders Wiklund/TT
Alexandra Charles. Bild: Anders Wiklund/TT

– Bakom kärlekshistorierna och syskonrivaliteten så ryms verkligen historien om det svenska samhällets utveckling. Det är en viktig del av seriens framgångar.

LÄS MER: Trion som skapade hyllade serien Vår tid är nu

LÄS MER: "Vår tid är nu"-skaparen kommer döda någon i finalen

"Vår tid är nu"

”Vår tid är nu”är skapad av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind, efter en idé av Johan Rosenlind. Huvudregissör är Harald Hamrell.

Med 2,5 miljoner tittare har serien blivit SVT:s och Sveriges största dramasuccé på över ett decennium. Seriens tredje säsong hade premiär i oktober.

Specialsäsongen, som regisseras av Måns Herngren, har premiär julen 2020 i SVT.

Den tvådelade dokumentären "Berättelsen bakom Vår tid är nu" är gjord av Marie Nyreröd. Del ett sänds den 17 december 20.00 och del två den 26 december, på SVT 1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.