Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Detta vet vi om annorlunda Melodifestivalen 2021

Det blir en annorlunda Melodifestival nästa år. Sändning från studio utan publik och en vinnare som kanske inte ens får åka till Eurovision. Det här vet vi än så länge om Mello 2021.

I början av oktober kunde Dagens Nyheter berätta att SVT fattat det unika beslutet att ställa in Melodifestivalens turné 2021. Alla deltävlingarna sänds i stället från en studio i Stockholm.

– Vi behövde fatta ett beslut utifrån det vi vet just nu och vi kan inte vänta längre. Att påbörja ett arbete som vi sedan inte vet om det går att genomföra känns inte ansvarsfullt, varken mot artister, publiken eller våra samarbetspartner, sade projektledaren Anette Helenius till DN.

Därmed blir det heller inget av det planerade, storslagna firandet av att festivalen nästa skulle ha varit en ambulerande framgångssaga sedan tjugo år tillbaka. Nu är det ju inte heller bara Melodifestivalen som får planera om, allt turnerande ställs in eller flyttas fram. Vilket i sin tur kan gör att artister som hade andra planer nu kan tänka sig att medverka i tävlingen.

En av dem, enligt tidningen Aftonbladet, är Danny Saucedo. På senare år har han gjort succé med sin krogshow, bland annat på The Theatre i Göteborg, men Saucedo saknar fortfarande en schlager-seger på meritlistan.

Enligt uppgifterna kan det bli så att han nästa år får chansen att ta revansch på Eric Saade som vann med ”Popular” när Saucedo kom tvåa med sin ”In the club” 2011.

Bland övriga artister som ryktats vara klara för festivalen märks Arvingarna och Jessica Andersson från Göteborg, Dotter, Anton Ewald, Klara Hammarström och The Mamas.

– Vi har skickat in en riktigt typisk Arvingarna-låt och hoppas såklart att den kommer med i tävlingen. Det vore roligt! Vi har ju varit med fem gånger tidigare, sade Casper Janebrink till GP i samband med att tidningen sände deras konsert från Storan i Göteborg.

Programledarna för nästa års festival är inte avslöjade, men enligt projektledaren Anette Helenius planerar man för ”fler programledare än normalt”.

Finalen i Melodifestivalen 2021 äger rum den 13 mars. Eurovision song contest arrangeras sedan i Rotterdam i maj, alltså samma stad som skulle stått som värd redan 2020. Om det inte varit för pandemin.

Arrangörerna i Nederländerna förbereder sig för att även Eurovision kommer att se helt annorlunda. De tävlande länderna ska förbereda sig med att banda inslag med sina respektive bidrag, om det är så att man inte kan samlas i Rotterdam.

FAKTA: Så väntas Melodifestivalen 2021 bli

Var: I en studio i Stockholm.

När: Deltävlingarna hålls den 6, 13, 20 och 27 februari. Andra chansen avgöras den 6 mars och finalen den 13 mars.

Artister som uppges tävla: The Mamas, Dotter, Jessica Andersson, Klara Hammarström, Alvaro Estrella, Sannex, Julia Alfrida, Paul Rey, Arvingarna, Eric Saade, Anton Ewald, Danny Saucedo

Programledare: Inte offentligt ännu.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.