Skrifter av årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück.
Skrifter av årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück. Bild: Johan Nilsson/TT

Detta är Louise Glück

Nobelpriset i litteratur gick i år till den amerikanska poeten Louise Glück. Vet du inte vem hon är? Lugn, här finns svaren.

ANNONS
|

Louise Glück föddes i New York den 22 april 1943. Hennes farföräldrar har ungersk-judiskt ursprung och emigrerade till USA, där de så småningom drev en livsmedelsbutik. Hennes far drömde om att bli författare, och utbildade tidigt sin dotter om bland annat grekisk mytologi.

Glück växte upp på Long Island och började skriva poesi tidigt. Som tonåring utvecklade hon anorexia nervosa, vilket hon beskrivit som ett resultat av ett försök att hävda sitt oberoende från sin mamma. Hon har också kopplat sin sjukdom till en äldre systers död, en händelse som inträffade innan hon föddes.

I tonåren togs hon ur skolan för att fokusera på sin rehabilitering. Hon gick sju år i psykoanalytisk behandling för att bli fri sin anorexi. Som ett resultat av sjukdomen registrerade Glück sig inte på college som heltidsstudent. I stället gick hon en poesikurs vid Sarah Lawrence College och anmälde sig sedan till poesiverkstäder vid Columbia University's School of General Education. Där studerade hon hos Léonie Adams och Stanley Kunitz, som varit betydande mentorer för hennes skrivande.

ANNONS

LÄS MER:Nobelpriset i litteratur tillkännages

Glück bor i dag i Cambridge, Massachusetts och har undervisat i engelska vid Williams College i Williamstown. Hon har varit lärare i poesi på fler institutioner, men är numera adjungerad professor i engelska vid Yale University.

Debuterade på 60-talet

Louise Glück har gett ut totalt tolv diktsamlingar och två essäsamlingar om poesi. Hon debuterade 1968 med ”Fistborn” som fick en del positiv uppmärksamhet. Efter debuten drabbades hon av skrivkramp, och det dröjde 7 år innan hon gav ut en diktsamling igen. Då kom ”The House on Marshland”, som många anser vara hennes egentliga genombrott.

1980 publicerades Glücks tredje samling, ”Descending Figure” och samma år förstördes hennes hus i en brand, vilket resulterade i att hon förlorade alla sina ägodelar. Det blev stoffet till dikterna som fem år senare skulle samlas i hennes prisbelönta verk, ”The Triumph of Achilles”.

LÄS MER:Kan vår kulturminister verkligen såhär lite om kultur?

Förlusten av hennes far blev temat för diktsamlingen ”Ararat”. Efter den följde en av Glücks mest kritikerrosade böcker, ”The Wild Iris”.

Louise Glücks poesi kretsar ofta kring olika trauman, död, förlust, avslag, misslyckande i relationer och försök till läkning och förnyelse. Men också barndom och relationerna till föräldrar och syskon, ofta präglad av psykoanalysens tankar.

Tre verk på svenska

Trots att Louise Glück av många hålls som en av den amerikanska poesins mest inflytelserika och beundrade poeter, introducerades hon på svenska först 2017 med ”Averno”, där vinter, barndom och död är tre återkommande teman.

ANNONS

LÄS MER:Experterna tippar Nobelpriset i litteratur

2019 fortsatte förlaget Rámus utgivningen på svenska, då med hennes bok ”Ararat” i översättning av Stewe Claeson och i augusti 2020 släpptes ”Vild iris”.

Tidigare priser

Louise Glück har sedan tidigare belönats med både Pulitzerpriset i poesi 1993 och National Book Award 2014. Tidigare i år tilldelades hon Tranströmer-priset, ett litterärt pris på 200 000 kronor som Västerås stad delar ut vartannat år. Priset ska "belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda".

Poesi:

Firstborn (1968)

The House on Marshland (1975)

The Garden (1976)

Descending Figure (1980)

The Triumph of Achilles (1985)

Ararat (1990)

The Wild Iris (1992)

Mock Orange (1993)

The First Four Books of Poems (1995)

Meadowlands (1997)

Vita Nova (1999)

The Seven Ages (2001)

Averno (Farrar, Straus and Giroux, 2006)

A Village Life (Farrar, Straus, Giroux, 2009)

Poems: 1962-2012 (Farrar, Straus, Giroux)

Faithful and Virtuous Night (Farrar, Straus, Giroux, 2014)

Prosa

Proofs and Theories: Essays on Poetry (1994)

American Originality: Essays on Poetry (2017)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS