Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det omöjligas konst

Amerikanen Andy McKee tycks tänja på gränsen för vad som är möjligt att göra med en akustisk gitarr. I kväll spelar han i Göteborg, den enda konserten i Europa.
Ryktet om Andy McKee från Kansas har galopperat fram över videosajten Youtube på senare tid. Hans speciella teknik väcker förundran och utrop om omöjligt gitarrspel, kanske särskilt i låten Drifting. I den simpla videon bildar han en skäggig enmansorkester som väver fram en riffig och intrikat melodi ur sitt akustiska instrument; han slår takten på gitarrens kropp samtidigt som både vänster och höger hand flänger fram och tillbaka över gitarrhalsen för att lägga ackord och spröda toner.
- Det handlar i grunden om vad vi fingerplockande gitarrister alltid försöker göra, att spela rytm, harmonier och melodier på samma gång, säger Andy McKee över telefonen från Kanada.
Han är där för att lägga sista handen vid en duettskiva han om ett par veckor ger ut med Don Ross, en av de fyra gitarrister han inspirerats mycket av. De övriga är Preston Reed, Billy McLaughlin och Michael Hedges.
När vi talas vid är det någon timme kvar till han ska sätta sig på planet till Sverige, som han aldrig tidigare varit i. Nu åker han hit enkom för Göteborg.
- Jag hade egentligen planerat att vara ledig hela december, men de som arrangerar konserten ville så gärna att jag skulle spela. Så vi beslöt att jag åker över en snabb sväng och sedan hem igen, säger Andy McKee.
Han berättar att hemma i Topeka väntar en flickvän som han inte sett så mycket av på sistone. De senaste tio åren har han försörjt sig som gitarrlärare, men nu har hans videor på internet väckt ett stort intresse och sedan februari är han artist på heltid. Hittills i år har han gett ett hundratal konserter i både USA och Europa.
Andy McKee berättar att han fick sin första gitarr när han var tretton och ett år senare var han fast.
- Musik är något jag verkligen älskar att ägna mig åt. Jag visste redan när jag var 14 att jag måste syssla med musik. Om jag så bara skulle ägna mig åt att ge lektioner resten av livet skulle det vara okej. Att jag nu också får vara ute och spela är fantastiskt, säger han.
Frågan om Andy McKee gjort något annat än att spelat gitarr ligger nära till hands för den som sett och hört honom. Han fnissar i luren, medger att visst, lite så har det varit.
- Nuförtiden ägnar jag mig mest åt att komponera nya låtar och repeterar sällan. Men när jag var tonåring övade jag verkligen mycket. Det kunde vara uppåt åtta timmar om dagen. Min andra hobby var videospel. Det var ungefär det enda jag gjorde, spela videospel och gitarr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.