Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jonathan Bengtsson: Det känns inte helt sunt att återvända till Andra lång

Efter ett och ett halvt år återvänder känslan av att dricka öl på dåliga gatans billiga ölhak till Jonathan Bengtsson. Följ med GP Kulturs skribent på en resa in i det nyöppnade skymningslandet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är lätt att glömma efter femton månader av torka, men en vanlig utekväll kan vara hård och lång. Man skrubbar sina små fötter i duschen. Man tar på sig kläder som sitter hårt mot alla dåliga delar av kroppen, och känner sig som en inplastad kycklingbaguette.

LÄS MER: Göteborgarna njöt av solsken, bio och kvällsöppna krogar

Man sätter sig på någon bar och blir lite röd i ansiktet. Man börjar luta sig mot olika saker för att se bevandrad ut: bänkar, bås och stolpar. Man får plötsligt ett blint sug efter varmkorv. Man vill bara klippa i sig en burk bullens, låta det kalla spadet piska över haka och bröstkorg. Klockan är halv tio på kvällen, och man ska vara ute i åtta timmar till.

På ett vis har de senaste årets restriktioner kanske varit behagliga. Du har kunnat gå hem tidigt. Du har till och med kunnat avstå. Men en vanlig utekväll betyder samtidigt flykt och äventyr, tinar upp små delar av dig själv som du inte har tillgång till annars.

Först är allting stilla

Från och med tisdag denna vecka kom den svenska allmänheten lite närmare detta igen. Nu ska barer stänga först klockan halv elva, och sluta servera alkohol vid tio.

Vad gör då dessa nya timmar med Göteborgs befolkning? Kanske borde en cirkuslik stämning drabba torg och gator. Kanske borde människor kasta sina cyklar och börja bugga med varandra, någon fruktbarhetsgud stiga ner från himlen, vägbrunnar spruta konfetti.

LÄS MER: Så öppnas Sverige upp 1 juni

Men när jag vandrar ned för Andra lång klockan sju på kvällen är allting stilla. Solen sitter som en arg kula på himlen. Människor låter sina kroppar smälta ut över bänkarna. Vid baren Hops står skalliga gubbar och blänger på killar med långt hår. På Sejdeln talar människor med varandra utan att skratta. På Café Publik spelar personalen Sting. Trots att det är kväll, och restriktionerna lättade, händer inte mycket på Göteborgs främsta utestråk.

Två pojkar passerar förbi på varsin elcykel och skriker betydelselösa fraser, deras adamsäpplen rycker upp och ner. En grupp med människor joggar förbi för att hinna med en spårvagn. Allting hotar med att bli en helt vanlig tisdagskväll.

Men så sker något märkvärdigt. Man kan känna det i mitten av bålmuskulaturen flera minuter innan det händer. Plötsligt anländer studenterna. Studenter är förfärligt enkla att göra ner. Vi jämrar oss gärna över deras barbari och deras lättsinne. De är bara mössor, kött och oljud.

Känslan av Andra lång återvänder

Men vad vi sällan pratar om är detta: studenter kan klyva ett dödläge mitt itu. Studenter är häxmästare i konsten att ta en låg stämning och göra den hög.

Nästan omedelbart börjar barer fyllas upp längs med gatan. Människor rör sig ändå lite vildare, solen fortsätter att fräsa mot hustaken. Snart börjar framför allt en lokal fungera som kommandobrygga för alla studenter: Restaurang Pinocchio. En mycket enkel inrättning. Här finns en tacobuffé som är så billig att ingen någonsin vågar beställa den. Hela huvudlokalen ser ut att vara gjord av badrumskakel. Folk här inne är så unga att rullatorer börjar fly ut mot landsbygden i flock, att tweedrockar över hela innerstan darrar i sina garderober.

Men Restaurang Pinocchio förvandlar denna tisdagskväll. Nästan ett och ett halvt år efter att coronaviruset hasade in över Göteborg, så återvänder någonting: känslan av att befinna sig på Andra lång. Det är inte en helt sund känsla, på flera vis är den både rå och obekväm. Men samtidigt är den så förskräckligt välkommen. Någon kille ställer sig upp och luftboxar vid ett bord. Det ser nästan lite vackert ut.

Läs mer av Jonathan Bengtsson:

LÄS MER: Fängelset lärde Tony Fischier om människans drivkrafter

LÄS MER: Recension: Göteborgsfamiljens restaurang Skanshof

LÄS MER: Jag visste inte att Ulf Lundell har sysslat med pornografi

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.