Det gör Harry Potter-teamet i dag

20 år efter premiären av den första filmen om Harry Potter ryktas det nu om en återförening mellan skådespelarna. Men vad har de haft för sig sedan sin tid på Hogwarts?

ANNONS

År 2001 hade den första av åtta filmer om Harry Potter premiär, nämligen ”Harry Potter och de vises sten”.

Tidigare i november började rykten spridas om en eventuell återförening mellan skådespelarna, där de i en tv-special ska återskapa ikoniska scener från filmerna. Om detta rapporterade tidningen The Sun.

Men vad har egentligen skådespelarna gjort sedan de medverkade i filmerna?

Daniel Radcliffe (Harry Potter)

grade crossed
Daniel Radcliffe blev en av de bäst betalda skådespelarna för sin roll i Harry Potter-filmerna. Sedan dess har han setts i en rad andra sammanhang på vita duken, bland annat som Arthur Kipps i skräckfilmen ”The woman in black” (2012), Allen Ginsberg i ”Kill your darlings” (2013) och Prince Frederick i ”Unbreakable Kimmy Schmidt” (2015-2019). Ingen av hans senaste skådespelarinsatser har emellertid fått lika mycket uppmärksamhet som trollkarlsfilmerna.

Rupert Grint (Ron Weasley)

grade crossed
Efter sin roll som Ron Wesley har skådespelarens karriär stagnerat något. Han medverkade i indiefilmerna ”Driving lessons” (2006) och ”Cherrybomb” 2009, men ingen av dem skapade några större rubriker. Grint testade ett tag att byta bransch, då han öppnade ett hotell i Hertford men som stängdes redan fyra år senare. Hans senaste roll var i Apple tv-serien ”Servant” från 2019, som har betyget 7,5/10 på IMDB.

Emma Watson (Hermione Granger)

grade crossed
Efter rollen som Hermione Granger har Emma Watson spelat i en rad stora filmer. Bland annat som Sam i den kritikerrosade ”Perks of being a wallflower” (2012), och som Meg i Greta Gerwigs ”Little women” (2019), som Oscarsnominerades i flera kategorier och vann i kategorin bästa kostym. Emma Watson har utöver sina skådespelarinsatser även gjort sig känd som feministisk aktivist, och är ansiktet utåt för FN-kampanjen ”Heforshe”, vars budskap var att uppmana män att stödja kampen för jämställdhet.

Tom Felton (Draco Malfoy)

grade crossed
Skådespelaren bakom Slytherin-eleven Draco Malfoy har senare inte nått samma framgång som med Harry Potter-filmerna. 2011 spelade han Dodge Landon i ”Rise of the planet of the apes”, med James Franco i huvudrollen. Felton har emellertid gjort en hel del musik, varav låten ”If you could be anywhere” från 2010 har över 10 miljoner lyssningar på Spotify.

Matthew Lewis (Neville Longbottom)

grade crossed
Inte heller Matthew Lewis har gjort någon vidare karriär efter sin roll i succéfilmerna. År 2016 spelade han rollen som Patrick i ”Me before you”, som baseras på en av Jojo Moyes romaner, och fyra år senare i en remake av ”All creatures great and small”, som har hyllats av kritiker. Matthew Lewis har tillsammans med före detta fotbollsspelaren Jermaine Beckford podcasten ”Doing a Leeds” som ägs av Leeds United.

Alfred Enoch (Dean Thomas)

grade crossed
Alfred Enoch var en av få svarta skådespelare i Harry Potter-filmerna. Han har haft en framgångsrik karriär även efter sin roll som Dean Thomas. Bland annat har Enoch spelat i den kända krimserien ”How to get away with murder” (2014-2020), BBC-serien ”Sherlock” samt i tv-serien ”Foundation” som haft premiär under 2021.

Shirley Henderson (Moaning Myrtle)

grade crossed
Shirley Henderson var 37 år gammal när hon spelade gråtande Myrtle. Innan dess hade hon bland annat blivit känd som Jude i filmerna om Bridget Jones och Gail i ”Trainspotting” (1996). 2017 spelade hon rollen som Jennifer i den hyllade filmen ”Okja”.

Ralph Fiennes (Voldemort)

grade crossed
Skådespelaren bakom Harry Potters ärkefiende Ralph Fiennes syntes redan 1993 som Amon Goeth i Oscarsvinnaren ”Schindler’s list”, för vilken han nominerades till en Oscar året därpå i kategorin ”Bästa manliga biroll”. Efter rollen som Voldemort har Ralph Fiennes haft en lysande karriär med filmer som ”The grand Budapest hotel” (2014) och ”Skyfall” (2012) i bagaget. År 2005 spelade han huvudrollen Justin Quayle i filmen ”The constant gardener”. Härnäst kommer Ralph Fiennes synas som huvudrollen i ”The King's Man”, med världspremiär i januari 2022.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS