Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

America Vera-Zavala: Det främmande finns mitt ibland oss

Att en svensk man visat könet, försökt jämföra penisstorlek, tagit andra män i skrevet och kallat kvinnor för hora och slampa är tyvärr inte så ovanligt som man kan tro, skriver America Vera-Zavela.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

"Grab them by the d***!" Är det så att Sverige har fått sin svenska motsvarighet till Trumps ”grab them by the p****?

Det finns mycket att göra sig lustig över vad gäller den tidigare finansministern Anders Borgs agerande på en skärgårdsfest i fredags. När jag läser beskrivningar av händelsen så kommer jag att tänka på Ruben Östlunds film De ofrivilliga. Det är speciellt en mening som en anonym festdeltagare har uppgett för någon tidning; ”dagen efter försökte alla låtsas som om ingenting hade hänt”. 

De Ofrivilliga är en skoningslös studie av människan i grupp, individen kontra kollektivet. Där finns en herre på en nyårsfest som förgäves försöker låtsas som om han inte fått en smällare i huvudet, och festdeltagarna hjälper till att låtsas. Kanske är denna icke-nyhet om Borg som dominerat medierna i flera dagar egentligen en performance regisserad av Ruben Östlund för att få oss att fundera över ännu en sida av manligheten? 

Att en svensk man visat könet, försökt jämföra penisstorlek, tagit andra män i skrevet och kallat kvinnor för hora och slampa är tyvärr inte så ovanligt som man kan tro, även om det mer brukar förknippas med fulla ungdomar än en man med makt över näringslivsstyrelser och banker. Men det sätter fingret på något intressant kopplat till det senaste årets debatter om svenska värderingar. 

När jag får höra om nyheten är jag i Malmö inför Pridefestivalen. På debattsidan i Sydsvenskan läser jag en text av Ann Heberlein där hon berättar varför hon som blivande riksdagskandidat för Moderaterna stolt ska gå i Pridetåget med sitt nya parti. 

Resonemanget hon för är känt från Europas islamofoba och högerextrema partier, det lyder ungefär så här; Sverige är ett tryggt land för hbtq-personer, men tryggheten hotas när män från andra kulturer med homofoba och kvinnofientliga värderingar kommer hit.

Vi måste skydda oss för dessa främmande värderingar och hålla våra svenska intakta.

Några timmar efter att texten publiceras talar alla istället om vilka värderingar en svensk vit manlig moderat med mycket makt egentligen har. Men det är här det blir verkligt intressant. För om vi vill komma längre än att bara ta politiska poäng mot moderater och näringslivstoppar måste vi ställa frågan hur det kommer sig att till synes jämställda män i vårt svenska land återfaller i denna typ av beteenden?

Det skiljer ju sig trots allt rätt mycket i både värderingar och lagstiftning mellan säg Saudiarabien och Sverige, men hur kommer det sig då att sånt här händer även i ett av världens mest jämställda länder med så fina officiella värderingar? 

Varför skriker en full man hora?

Varför visar han sitt kön som ett slags hot om övergrepp? 

Vi måste ta reda på det snarast och ändra på det nu när vi vet att det främmande finns mitt ibland oss.