Han må ha en egen våning i Trump Tower, men glöm inte att det ändå är en tioåring som gömmer sig där bakom slipsen, skriver Maria Näslund.
Han må ha en egen våning i Trump Tower, men glöm inte att det ändå är en tioåring som gömmer sig där bakom slipsen, skriver Maria Näslund.

Det finns en tioåring som också flyttar in i Vita huset

Det är dagen då Donald Trump flyttar in i Vita huset, men jag tänker mest på Barack Obama. Personen, presidenten, pappan, maken - hela det trygga paketet som man vill hålla fast vid. Senaste veckan har jag knarkat Obama; hans värdiga avskedstal i Chicago och de uppskattande orden till journalisterna vid den sista presskonferensen, men också det tunga talet från förra året om skärpta vapenlagar och det fantastiska inslaget Slow jam the news hos Jimmy Fallon. Man kan helt enkelt inte få nog och beter sig som en dumpad tonåring - inte helt olikt Vilde i Skam när hon trånar efter William. Gå inte! Vi vill ha mer!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Men om man lämnar det egoistiska perspektivet och försöker att sätta sig in i familjen Obamas situation är det lättare att gå vidare. Åtta år. Åtta år under ofattbar press, även för familjemedlemmar som inte har fått jobbet som president eller valt ett liv i offentligheten.

Två som verkligen vet vad det innebär är George W. Bushs tvillingdöttrar Jenna Bush Hager och Barbara Bush. I senaste numret av Time Magazine - som förstås helt domineras av presidentskiftet - skriver systrarna ett öppet brev till Obamas döttrar Malia och Sasha.

Det är en liten men samtidigt väldigt stor text, som bara kan skrivas av någon som på riktigt förstår. De skriver om den kalla novemberdag för åtta år sedan när de två syskonparen träffades på trappan till det som snart skulle bli familjen Obamas hem. Om hur de greps av de unga flickornas blick som rymde både nyfikenhet och vaksamhet, om gemenskapen i skratten vid ledstångsåkningen under husvisningen, om styrkan i att ha ett syskon när livet blir annorlunda.

ANNONS

Systrarna Bush berättar också om hur de hållit kontakten med personal som funnits nära under viktiga år. Secret Service som var med på första dejten, trygga floristen Nancy som senare fixade blomsterarrangemangen vid Jennas bröllop.

”Vi vet att det inte alltid varit lätt - ni två och vi två var tonåringar som ständigt följdes av män i ryggsäck - men de satte allt åt sidan för vår skull.”

När de ger råd inför livet efter Vita huset känns det att orden kommer direkt från hjärtat: ”Njut av college. Det gjorde vi, som de flesta känner till. Ni kommer inte att bära hela världen på era unga axlar längre. Utforska det ni brinner för. Ta reda på vilka ni är. Gör misstag - det är tillåtet.”

Det är svårt att i detta sammanhang inte tänka på Donald Trumps yngste son, den tioårige Barron. Vi såg honom gäspa sig igenom den sena ceremonin efter valsegern och hur han i kostym och slips tog plats - men ändå inte - bredvid sin far på scenen. Han kallas ”Little Donald”, har ett eget våningsplan i lägenheten på Manhattan och enligt mamma Melania gillar han att bära kostym varje dag.

Hans bakgrund skiljer sig kanske en hel del från många andra barns. Men när han nu blir den första pojken i Vita huset sedan JFK Jr så är det trots allt en tioåring som gömmer sig där bakom slipsen. Glöm inte det.

ANNONS
ANNONS