Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är upp till oss själva att pressa in ljuset

Mörkt när man går till jobbet, mörkt när man kommer hem. Som en vän säger: man får ingenting gratis den här tiden på året. Inte som när sommaren lägger vardagslyckan i knäet på dig. Nu hamnar det på en själv att pressa in ljuset.

Jag ser en annan vän som på Instagram lägger upp en bild på utomhusstjärnan hon köpt på nätet för 1100 kronor. Den levererades i hundra smådelar så nu blir det ofrivilligt pyssel i lampskenet medan svartnatten omfamnar huset.

Som sagt, ingenting kommer gratis. Hur pilligt är det inte bara att få till knuten på snöret som håller ihop adventsstjärnan, inte för tight och utan någon glipa? Sedan ska den hänga rakt också. Och har du kollat att lampan funkar innan du fipplar med stol, krok och sladd?

Fascinerande ändå hur vi strävar på och surrar mot ljuset som en nattfjäril i augusti. Sällan kan man se på oss nordbor med samma milda, överseende kärlek som kring första advent när vi tröstäter lussekatter i ledlampornas sken. Ja, vi lovar vara snälla hela vägen fram till Kalle Anka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.