Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skidåkare i Åre njuter av sitt sportlov.  Bild: Anders Wiklund/TT
Skidåkare i Åre njuter av sitt sportlov. Bild: Anders Wiklund/TT

Anna Björklund: Det är för lätt att skylla allt på rika sportlovsfirare

De slalomåkande sportlovsfirarna har blivit en symbol för allt som är fel i samhället. Men det är inte så enkelt, menar Anna Björklund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

“Tror du Peder kommer bli bäst i världen?” frågar till slut journalisten, i slutet av den nästan två timmar långa SVT-dokumentären ”Nr. 1” om hoppryttaren Peder Fredricsons satsning. “Nej”, svarar hans fru, Lisen Bratt Fredricson, “det tror jag inte”.

Peder har vunnit EM och tagit silver i OS och VM, men vem som helst kan ju vara bra i ett mästerskap, säger han. Nu vill han leda världsrankingen, och för det måste man varje vecka stoppa fyra hästar i ett flygplan och åka till en ny stad, en ny världsdel, aldrig sluta tävla och aldrig vara annat än bäst. Lisen hejar på tävlingarna och hjälper med träningen men hon tror egentligen inte på världsetta-projektet. “Peders mänskliga sida bromsar honom”, förklarar hon.

Jag förstår precis. Peder Fredricson är en trevlig person, en bra pappa, en god make, en schysst chef. På marginalen spelar sånt roll. Schweizaren som rankas som världens bästa hoppryttare år efter år är däremot inte ett smack hindrad av sociala band. Han är ensam, barnlös, en buffel. När Peder hälsar vänligt och försöker småprata med den schweiziska roboten tittar han inte upp från sin telefon. Det är upplagt för den perfekta underdog-historien, sån man lärt sig om i Bamse-tidningarna. Nu ska dummingen äntligen få pisk!

Med barnboksmoralen som kompass har man försökt identifiera dummingarna, de framgångsrika egoisterna, för vi vet ju alla att det är så de skyldiga ser ut.

LÄS MER: ”Jag ångrar att jag inte köpte följare när man kunde

Under pandemiåret har skillnaderna i mänsklighet märkts mer än annars, och även här har det varit de snälla och ansvarstagande som hamnat i underläge. De har av solidaritet knappt lämnat hemmet sen 2019, andra har pjäxvinglat på after ski precis lika glatt som alltid. Med barnboksmoralen som kompass har man försökt identifiera dummingarna, de framgångsrika egoisterna, för vi vet ju alla att det är så de skyldiga ser ut.

Just de svenska slalomåkarna har varit perfekta att rikta sitt ressentiment mot. Rika, friska och solbrända och utan en tanke på alla de stackare som inte är som de. Bilderna av sportlovsfirarna har Krösus Sork-proportioner på sin skurkighet. Alpresenärerna förra året anklagades direkt för att vara de som tog smittan till Sverige – den hade funnits här långt innan, myndigheterna hade bara inte koll på det – för att de passade i dummingrollen.

Det är kanske lätt att glömma, men vad som är rätt och fel är alltså inte till hundra procent avgjort.

LÄS MER: Pandemin har gjort oss till skärmmissbrukare

Den hänsynslösa vinnaren eller empatilösa rikingen har tagit över som den enda figur man kan göra moraliska omdömen om. Populära draman som tv-serien ”Succession” spelar på känslan av att den som är framgångsrik även måste vara ond, dum eller både och. Men filmarna bakom ”Nr. 1” gör det inte så lätt för sig. Det visar sig att han som är bäst i världen på hästhoppning inte blev det för att han är taskig, tvärtom är han känd för sitt hästmannaskap och hans sociala kantighet är snarare en nackdel för honom.

Han är bäst för att han har totalt fokus och tydligare prioriteringar än de flesta människor. Huruvida han förtjänar pisk för det är en mer komplicerad moralisk fråga.

Det är kanske lätt att glömma, men vad som är rätt och fel är alltså inte till hundra procent avgjort. Det är faktiskt inte utan tvivel att den som är mest självuppoffrande fattar bäst moraliska beslut. Det är inte ens säkert att en minskad mängd virus i omlopp är det yttersta målet med mänskligt liv. Och det inte självklart att man kommer fram till rätt saker om det offentliga samtalet bara är en kapplöpning i försakelse.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.