Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Erik Åsbrink och kommunikationsminister Ines Uusmann diskuterar sin vårbudget via Internet med potentiella väljare i april 1998.  Bild: Ulf Palm/TT
Finansminister Erik Åsbrink och kommunikationsminister Ines Uusmann diskuterar sin vårbudget via Internet med potentiella väljare i april 1998. Bild: Ulf Palm/TT

Johan Wanloo: Det är dags att vi ber Ines Uusmann om ursäkt

Drevet gick när Ines Uusmann kallade internet för en fluga, men Johan Wanloo börjar tro att hon hade rätt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Mellan 1994 och 1998 var Ines Uusmann Sveriges kommunikationsminister men är idag mest ihågkommen för att ha sagt att ”Internet är en fluga.” Nu var det inte riktigt så hon sade men eftersom falska nyheter och missriktad ilska på nätet inte är de nymodigheter vi tror att de är fick hon utstå en flodvåg av hån.

Men nu är det dags att krypa till korset. Dels för att hon faktiskt aldrig sa ”internet är en fluga” men framförallt för att det påståendet sakta men säkert visar sig stämma.

LÄS MER: Det är lögn att vi hade speciellt kul på svartklubbarna

Allt fler tänkande människor är överens om att det inte längre går att lita på internet. Allt prat om falska nyheter, ryska troll, näthat och påverkansoperationer gör att allt fler numera är på sin vakt när de använder Facebook och sociala medier.

Dessutom handlar det om själva nivån.

Vi som 1994 såg det barbröstade tävlingsprogrammet "Tutti-Frutti" med Bruno Wintzell och Dominika Peczynski på TV3 och tänkte att ”nu kan media inte bli dummare” kunde inte förutspå hur influencers skulle tävla i att sakna integritet.

Vi kan bråka om definitionen på ”fluga” men jag spår att vi kommer få en ekonomisk och intellektuell elit som knappt kommer använda internet över huvud taget. Den tvivelaktiga kvalitén tillsammans med det ökande besväret med att destillera informationen som sprutar ur cyberrymden som kloakvatten ur ett sönderrostat avloppsrör kommer leta till att de som har råd lämnar alltihop.

LÄS MER: Här är de kommande Marvel-filmerna

Ju mer ett besvär det blir att använda internet desto snabbare kommer denna utveckling att gå. Till slut kommer medvetna människor att betala extra för att slippa omaket att behöva bedöma om en nyhet kommer från en tillförlitlig källa eller en ilsken rättshaverist som skulle sälja sina syskon för klick. De kommer söka sin information någon annanstans.

I papperstidningar. I dyra magasin. I böcker.

De har redan sagt upp sina prenumerationer på streamingstjänster för att köpa sin musik på 180 grams vinylskivor. För den som har råd får kvalitet kosta precis hur mycket som helst.

I radioprogrammet The Stack, som handlar om alla sorters papperstidningar, berättade David Fischer, grundare av livstilsmagasinet HighSnobriety, att de märker att unga människor sakta men säkert börjar se papperstidningar som ytterligare en markör i en medveten livsstil.

LÄS MER: Det är dags att vinna ungdomarna tillbaka!

Print är inte dött. Print har bara gått och gömt sig för print vill inte ha något med en lättlurad, falska nyheter-spridande, näthatande, konspirationsteoritroende pöbel att göra.

Detta är ju inte bara goda nyheter. Det har flera gånger sagts att internet sliter sönder samhället. Det är snarare så att internet kommer slita sönder sig självt.

Men klyftorna i samhället kommer öka ytterligare. Inte minst för att ju färre människor som använder traditionell media desto dyrare kommer den bli. Ett problem för demokratin? Den listan har blivit ganska lång vid det här laget.

Jag vet inte hur Ines Uusmann mådde när det stormade som värst. Men från en som säkert drällde ur sig någon raljant kommentar på Lunarstorm när det begav sig kommer här en ärligt menad ursäkt.