Det är sorgligt att politikerna måste bli kändisar

Mona Sahlins nya turné i medierna visar hur sammanblandningen mellan kändisskap och toppolitiker blir allt tätare. Frågan är om de har något annat val. Björn Werner skriver om en sorglig utveckling för demokratin.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tre gånger har Mona Sahlin tvingats bort ur offentligheten. 1996 från jobbet som vice statsminister i och med Tobleroneskandalen. 2011 från jobbet som partiordförande för Socialdemokraterna efter hennes valförlust. Sista gången här om året som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att ha utfärdat falska intyg åt sin livvakt, samt rykten om en kärleksaffär.

Ett drev. En valförlust. En skandal.

Många hade lagt benen på ryggen för länge sedan och sökt en annan väg i livet. Ändå återvänder Sahlin hela tiden till rampljuset. Nu är hon tillbaka igen. Morgonstudion, Skavlan och dagstidningar öppnar ivrigt dörren när hon för andra gången skrivit sina politiska memoarer – boken ”Makt lös”.

ANNONS

LÄS MER:Mona Sahlins bittra politiska testamente

Sahlin resonerar i intervjuer, Sommarprat och i boken själv gärna över sitt beteende. Om hur lätt det är för offentliga personer att bli beroende av strålkastarljuset.

Att det är så vet vi förstås redan från de otaliga kändisar som till varje pris klänger sig kvar. Före detta artister återvinner sig själva i ”Så mycket bättre”. Gamla idrottsstjärnor prövar lyckan i ”Mästarnas mästare”. Till och med kändisar som blivit ”cancelled” dyker upp på egna plattformar, vilt svingande efter uppmärksamhet.

Och visst – varför inte – det är ju deras jobb. Kändisskapet är det som ger kändisar mat på bordet.

Men kändisskapet är inte tänkt att vara politikerns levebröd. En folkvald politikers uppgift är att representera just folket – och hitta nya väljare. Att vara känd är en genväg dit. Det är därför partiledare som Annie Lööf och Ebba Busch leker influencers för att få fler röster.

Men att också ex-partiledare svingar sig runt som bedagade popstjärnor är ett ännu mer bekymrande tecken på vad som hänt med politikerrollen. Jag blir oroad när Jan Björklund sprallar runt i ”Let’s Dance” på vägen till jobbet som ambassadör i Rom. Beklämd när Anna-Kinberg Batra leker frågesport i SVT:s ”Muren” istället för att bli rådgivare. Och ledsen när Mona Sahlin talar ut – igen, trots att det innebär nya tuffa intervjuer i de stora dagstidningarna.

ANNONS

LÄS MER:Mona Sahlin om boken, lögnerna och avskedet till politiken

Partiledarna håller allt mer på att förvandlas till helt vanliga kändisar, fast i samma karusell som Magnus Uggla och Lill-Babs. Och frågan är om de har så många andra val. Om beroendet Sahlin pratar om ens spelar någon roll. Vägarna att gå för en toppolitiker är trots allt ganska få om man inte lyckas landa och hålla fast i något trevligt prestigejobb inom staten. Mona Sahlin är ett talande exempel. Vart ska hon ta vägen? Kändisskapet är det sista hon har kvar efter 40 år i politiken och offentligheten.

Det är sorgligt. För kalla mig gammaldags – men jag vill att våra politiker, både aktiva och före detta, behandlar sin roll med större respekt än så. Att de skapar sitt förtroende genom ideologisk övertygelse, kunskap och ledarskap. Inte kändisskap. Och att de förstår och har en möjlighet att förvalta politikerarvet när de en gång avslutat sitt uppdrag.

Vad som händer om uppluckringen mellan rollerna fortsätter är annars inte alls svårt att föreställa sig. USA:s president är trots allt en före detta realitykändis.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Fler kulturchefer än Åsa Linderborg borde prata om klick

LÄS MER:Dollarmiljardärerna är våra nya halvgudar

LÄS MER:Sluta med den negativa särbehandlingen av Schulman

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS