Desperat jakt på kärlek

ANNONS
|

Play Teaterkonst har tidigare spelat föreställningen You had me at hello som lunchteater i Pusterviksbaren. Nu går den några kvällar att skölja ned med en drink på samma etablissemang, en lämplig scen för denna enmansshow om livet i dejtingdjungeln som borde locka den unga vuxenpublik som enligt statistiken alltjämt ratar teater.

Johanna Larssons uppsättning är en blandning av dramatik och stand-up. Det finns en text - men skriven av vem? Andreas Salomonsson spelar marknadsanalytikern Andreas som droppar filmrepliker av idolen Tom Cruise medan han repeterar inför dejten med en tjej han träffat på nätet. Ska han spela kaxig, inkännande, självsäker, dominant? Tom har svar. I centrifugen stoppas Top Gun, Coctail, Jerry Maguire, Magnolia. Ut spottas citat och manér som Andreas Salomonssons ganska läckert karikerar med Cruise-karisma, indragen haka och kindtänderna spänt ihop.

ANNONS

Det är ovanligt att populärkulturen utforskas ordentligt på teatern - Bhopas Spindelmannen minns jag som ett lysande undantag. Play-kollektivet visade i förra uppsättningen Hannah + 1 förmåga att leka smart med samtidsreferenser, men den här gången blir det väl krystat och invigt. Arundhati Roy-citat som raggreplik? Poäng till den som fnittrar rätt.

Skämten, som knappast är av toppklass, framförs ibland som om Andreas Salomonsson fiskade publikrespons på Harrys. Hellre hade jag sett storstadssingelsyndromet tätare filtrerat genom karaktären Andreas. I hans ungvuxna (o)säkerhet och smygdesperata jakt efter den perfekta kärleken anar man en komik svartare än flabb.

ANNONS