Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Designmarknad satsar på småskaligt och lokalt

Kepsar, glasögon i trä, retrobaddräkter och Marie Chantieurs keramikmuggar med hängbröst. Marknaden À la London samlar i helgen 80 nyskapande designers.

Sedan nio år tillbaka driver Therese Rask och hennes man Mattias designmarknaden À la London i Göteborg. 11 maj är det dags för den 20 marknaden i ordningen, och nu samlas 80 designers främst från Göteborg men även från Malmö och Stockholm.

En och annan utländsk utställare har också lockats till Göteborg och Tredje Långgatan, bland dem en grupp engelska designers som under namnet Vel-oh gör cykelväskor och den serbiska keramikern Ana Savic som arbetar minimalistiskt och avskalat i Japan-influerad wabi-sabi-stil.

"Något som sticker ut"

– Det kommer att bli jättekul! utbrister Therese Rask engagerat, och förklarar bakgrunden till marknaden:

– Vi startade en marknad som vi tyckte saknades i stan, av ett slag som vi själva gillar att gå på. Men vi hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så stort, eller att vi skulle hålla på så länge.

Ambitionen är att ha två marknader per år.

– Vi välkomnar alla som tycker att det är kul med design och vill omge sig med vackra, coola saker eller kanske vill ha något lite unikt hemma. Något som sticker ut.

Runt 4 500 besökare brukar strömma genom marknaden À la London, och det rör sig om designintresserade i alla åldrar:

– Vi blandar saker att ha på sig med inredning, konst, väskor och olika slags och annan design, så det är lite spretigt. Det som håller samman det hela är att allt är småskaligt tillverkat, gärna lokalt och att alla designers är "up-and-coming", förklarar Therese Rask.

Grävlingar och återvinning

Marie Chantieur är en av dem, en nu Stockholmsbaserad fransk illustratör och keramiker som bland annat gör muggar med hängbröst.

– Ja de är ju helt underbara! kommenterar Therese Rask.

Barnkläder med akvareller av grävlingar som tygtryck trängs med kepsar från Linus Holms studio Wow, neat!. Liksom många andra utställare tänker han på återbruk, liksom Wood3n som gör glasögon och cyklar i återvunnet trä.

Är det något mer du gärna vill lyfta fram?

– Whip appeal collective till exempel. De gör baddräkter i snyggt snitt, med väldigt härliga mönster som man blir glad av. Och David Ljungberg som under namnet Reva gör coola, surrealistiska posters med samma plats fast i olika väder, för att framkalla känslan av parallella världar.

À la London:

Är: en populär, återkommande designmarknad.

Har: sedan starten 2010 lyft fram småskalig, nytänkande och unik design.

Var: Auktionsverket Kulturarenan, Tredje Långgatan 9

När: 11-12 maj, kl 11-17

Hur: 80 designers ställer ut, säljer och samsas om bordsytorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.