I sin och Eric Schüldts ”Två män i en podd” pratar poddkollegorna om nallebjörnar och att inte kunna bli arg.
I sin och Eric Schüldts ”Två män i en podd” pratar poddkollegorna om nallebjörnar och att inte kunna bli arg. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Den nya mannen klär sig som en bonde och kan inte vara arg

I cottagecore-mannen möts det traditionella och det borgerliga, menar Caroline Hainer som ser en röd tråd mellan David Beckhams gubbkeps och Expressen kulturs podd ”Två män i en podd”.

ANNONS
|

Någonting är på gång med den moderna mannen. Han klär sig som en snäll bonde och pratar om att det är svårt att vara arg. Som David Beckham, redan 2017 började han posta bilder av sig själv i gubbkeps, manchesterbyxor och gummistövlar men nu gör han knappt någonting annat. Stilen som kallas ”cottagecore” har vuxit sig populär hos både kvinnor och män. Men männen, som sångaren Harry Styles i bylsig kofta och skådespelaren Eddie Redmayne i grovstickad polo och ullbyxor, sticker ut.

Man kan förstå att den tilltalar. I en orolig tid där många levt isolerat längtar man tillbaka till naturen och det enklare livet. Till en tid då man bakade sitt eget bröd, ägde en flock får och bara kunde vara. Längtan är påtaglig, onlinebutiken Lyst som rapporterar en 66%-ig ökning av försäljningen av fashionabla, jättedyra herrkoftor sedan april. Höstkollektionerna från Prada, Dior och flera andra modehus domineras av fåraherdelooken med touch av godsherre.

ANNONS

I Sverige pratar Eric Schüldt och Daniel Sjölin om ”skräcken inför att vara man” i podden ”Två män i en podd”. De diskuterar nallebjörnar och att inte våga bli arg. Det övergripande temat är: hur är man man? De har inte cottagecorekläder men står likväl för mjuka värden och längtar efter enkla, raka, okomplicerade känslor.

Om alla reaktioner har en motreaktion, som Isaac Newton tredje lag lyder, vad är då denna manstyp en motreaktion på? Han är en nylansering av den heterosexuella borgerligheten som ideal, skriver Elina Pahnke i Sydsvenskan.

Så kan det vara. Men Beckhams herdestav tycks mig också vara en längtan efter att få lov att vara man. Att få lov att vara duglig och beskyddande, som männen var förr. En man som kan ta hand om sig själv, sin familj och sina ägor.

Cottagecore-männen är som mansidealen i klassiska romaner. Som herden Gabriel i Thomas Hardys ”Fjärran från vimlets yra” (1874) och skogsvaktaren Oliver i D H Lawrences ”Lady Chatterleys älskare” (1928). I cottagecoremannen och den svenska självrannsakande mannen möts det traditionella och det borgerliga. Både är egentligen samma typ: den som har tid och råd att självreflektera kring sin mansroll och den som har tid och råd att gå runt på ägorna och hitta tillbaka till den klassiska mansrollen.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS