Det är befriande att en i detta sammanhang så ung författare som 62 år tilldelas priset. Doris Lessing var 88 år. Då hade jag redan läst henne i nästan 40 år, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.
Det är befriande att en i detta sammanhang så ung författare som 62 år tilldelas priset. Doris Lessing var 88 år. Då hade jag redan läst henne i nästan 40 år, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

Den Nobelpristagaren kände inte polisen till

De roligaste Nobelpristagarna är de som låter oss kliva in i en ny värld.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så blev vi överraskade igen, fast på ett annat sätt än förra året. Nej, årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro fanns inte med på bettinglistorna, det var faktiskt ingen som satsat pengar på att han skulle tilldelas priset. Och det blev heller ingen kvinna och ingen poet och ingen författare från tredje världen.

Istället blev det en brittisk-japansk författare som fler känner till genom filmen Återstoden av dagen än genom hans böcker. Det är egentligen de roligaste Nobelpriserna, de som låter oss upptäcka ett nytt författarskap och kliva in i en ny värld.

Jag hade inte läst något av JMG Le Clézio när han tilldelades Nobelpriset för nio år sedan. Då råkade jag vara i den franska staden Cognac. Jag rusade förstås in i närmsta bokhandel för att köpa hans nya roman som släppts bara några dagar tidigare, Ritournelle de la faim, men begrep inte riktigt titeln. Så jag stoppade två poliser som kom gående på gatan och bad artigt om hjälp: "Excusez-moi, den här franska författaren har precis fått världens främsta litteraturpris, men kan ni förklara titeln på hans senaste bok för mig?"

ANNONS

Först tog den ena polisen boken, sedan den andra, sedan tittade de mig och svarade: "Vi förstår inte heller."

Man kunde alltså tro att detta var ett väldigt svårtillgängligt författarskap, men ack nej, bara en dålig titel. En ny värld öppnade sig och när jag reste till Timbuktu något år senare var det hans roman Öken jag tog med som reselitteratur. För den som vill närma sig ett annat land mer än geografiskt är skönlitteraturen en bättre guide än vilken resehandbok som helst.

På samma sätt vidgade den sydafrikanske författaren JM Coetzee min värld när jag genom Nobelpriset upptäckte hans författarskap 2003.

Men för att vidga världen krävs att någon står med fötterna förankrade i någon annan del av jordklotet och med andra erfarenheter än de vi redan känner till. Där hade den sydkoreanske munken och poeten Ko Un gjort skillnad. Därför hade det också varit berikande om Svenska Akademien belönat en kvinnas tolkning av världen istället för att för hundrade gången tilldela priset till en man. Däremot är det befriande med en i detta sammanhang så ung författare som 62 år och med förhoppningsvis många böcker framför sig.

ANNONS

Doris Lessing var 88 år när hon fick priset. Då hade jag redan läst henne i nästan 40 år.

Nu ska jag ge mig in iKazuo Ishiguros värld. Är den inte min är världen full av andra författare att upptäcka. Svenska Akademien lämnar ju inte ut sin short list, men på bettinglistorna inför Nobelpriset finns många bra namn och det finns hundratals bibliotekarier i Göteborg, det är bara att be om tips.

På Göteborgs litteraturscener passerar också många svenska och internationella författare, men Kazuo Ishiguro har hittills inte varit här. I den bästa av världar gör han som 17 tidigare litteraturpristagare och kommer till Bokmässan i Göteborg 2018.

ANNONS