Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utanför Downing Street 10. Nyligen tog han till den unika åtgärden att stoppa en lag kring juridiskt kön som Skottlands självständiga parlament har röstat igenom med överväldigande majoritet. Bild: Frank Augstein
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utanför Downing Street 10. Nyligen tog han till den unika åtgärden att stoppa en lag kring juridiskt kön som Skottlands självständiga parlament har röstat igenom med överväldigande majoritet. Bild: Frank Augstein

Maria Hymna Ramnehill: Den brittiska hysterin över transrättigheter sprider sig

Nyligen tog Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak till den unika åtgärden att stoppa en ny skotsk lag som skulle underlätta för transpersoner att ändra juridiskt kön. Det liknar allt mer en hysterisk moralpanik, menar Maria Hymna Ramnehill.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vad har den antika tragediförfattaren Euripides gemensamt med Putin, påven, Björn Söder, Ivar Arpi och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak? De har alla varnat för att överskrida könsgränser.

Euripides sista tragedi ”Backanterna”, uruppförd i Aten år 405 f. kr, handlar om Pentheus, kung av Thebe, som vägrar acceptera kulten av den androgyna guden Dionysos. I en central scen övertalas han att klä ut sig en Dionysosdyrkare, för att spionera på vad de berusade kvinnorna sysslar med, ensamma uppe i bergen.

Vi kan nog inte kalla Pentheus transperson, men som antikvetaren Isabel Ruffell vid Glasgows universitet har påpekat, verkar Pentheus njuta minst lika mycket av själva förklädnaden som av tanken på att avslöja stadens förryckta kvinnor. Redan här presenteras det som fortfarande är ett av transfobins vanligaste argument: om man tillåter transpersoner att själva bestämma över sitt kön, kommer våldtäktsmän och andra bedragare låtsas vara trans för att få fri tillgång till kvinnors utrymmen.

Det är ett av argumenten när Storbritanniens konservativa premiärminister Rishi Sunak tar till den unika åtgärden att stoppa en lag som Skottlands självständiga parlament har röstat igenom med överväldigande majoritet. Beslutet kommer efter att motstånd mot transrättigheter under de senaste åren har blivit en allt viktigare fråga för konservativa brittiska politiker, samtidigt som Labour inte längre vågar erbjuda motstånd.

Lagen som stoppas skulle underlätta för transpersoner att ändra juridiskt kön, så att deras papper bättre matchar det liv de lever. Det skulle inte längre krävas medicinsk diagnos och dyra och detaljerade intyg från två olika läkare, inte heller att man kan bevisa att man har levt minst två år som sitt kön. Det är en viktig reform när kön till att ett första läkarbesök i transvården kan vara upp till sex år. Vilket ironiskt nog är lika lång tid som det tog för den skotska lagen att röstas igenom.

Även om opinionsundersökningar visat en ganska jämnt fördelad opinion, är de engagerade motståndarna av allt att döma en liten men högljudd minoritet.

Lagen stötte nämligen redan tidigt på motstånd. Även om opinionsundersökningar visat en ganska jämnt fördelad opinion, är de engagerade motståndarna av allt att döma en liten men högljudd minoritet. Trots två offentliga utredningar som tagit in allmänhetens synpunkter och en utdragen offentlig debatt vid flera olika tillfällen upplever de sig bli tystade.

De brittiska transpersoner jag följer på Twitter har under de senaste åren blivit desperata i en allt mer fientlig miljö, där massmedier dagligen attackerar och svartmålar transpersoner i såväl kvällspress som morgontidningar. Där vården hela tiden ifrågasätts och en lag mot omvändelseterapi av hbtq-personer stoppades, för att slippa förbjuda omvändelse av transpersoner. Där visselblåsare i den offentliga antidiskrimineringsorganisationen EHRC menar att styrelsen aktivt motarbetat transpersoners rättigheter.

Det liknar allt mer en hysterisk moralpanik. En hysteri som sprider sig över världen. I USA finns nu 134 delstatliga lagförslag om att till exempel stoppa transvård, göra drag olagligt där minderåriga kan vistas och att hindra all möjlighet att ändra juridiskt kön. I Sverige ifrågasätts transvård för ungdomar, Sverigedemokrater som Björn Söder kampanjar på twitter mot dragqueens och skribenter som Ivar Arpi, som Hynek Pallas påpekar i en artikel i Expressen, sprider propaganda som förknippar drag och andra transuttryck med sexualitet och övergrepp(18/1).

Euripides tragedi slutar med att Dionysos försätter backanterna i en blind yra. När Pentheus kommer till dem sliter de honom i stycken i tron att han är ett lejon. Hans mor Agaue återvänder till Thebe i triumf, bärande sin sons huvud som trofé.

Den samtida internationella transhysterin har redan fått dödliga konsekvenser, sedan skjutningen mot ett drag-evenemang på Club Q i Colorado Springs i november. Det är dags att väcka backanterna ur sin yra och visa dem hur förvriden deras världssyn har blivit.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Jag bävar inför debatten om SVT:s Rupaul’s Drag Race

LÄS OCKSÅ: Recension: ”All the beauty and the bloodshed” i regi av Laura Poitras

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.