Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Iréne Sjöberg-Lundin (D) vill värna stadens historiska byggnader och bygga nytt med omsorg, genom att införa ett skönhetsråd. Bild: Jonas Lindstedt

Demokraterna vill att Göteborg får skönhetsråd

Demokraterna vill att Göteborg får ett skönhetsråd som ska värna stadens historiska byggnader. – Rivningshetsen och alla nybyggen gör att Göteborg förlorar sin kraft och sin kultur, menar Irène Sjöberg-Lundin (D).

Det är Irène Sjöberg-Lundin, ledamot av Kulturnämnden, som tillsammans med två partikamrater i Demokraterna har lagt en motion om att Göteborg ska instifta ett skönhetsråd.

Inspirationen till skönhetsråd kommer från Stockholm där tretton personer och tre tjänstemän ingår, till en årlig kostnad på tre miljoner kronor.

– Jag tycker att det är en bra och viktig idé för att vi ska kunna värna vår stad och slippa den pågående rivningshetsen. När man rör sig på stan är det som att hela kulturen och arkitekturen står och skvalpar, menar Irène Sjöberg-Lundin och fortsätter:

– Göteborg håller på att förlora sin egen kraft. Vi måste tänka mer på hur vi kan göra vår stad vackrare, värna historien och de människor som gått före oss.

Vill inte att Göteborg ska bli mini-New York

Sjöberg-Lundin poängterar att hon inte är emot nybyggnation men hon har synpunkter på hur staden förändras.

– Titta på Avenyn med alla sina glasfasader och butiker, jag tycker inte att det är bästa sättet att ta hand om vår paradgata. Det behövs fingertoppskänsla hos våra byggherrar. Jag skulle gärna se vackra statyer och att det gamla får möta det nya.

– Vi ska tänka framåt mot 2050, 2060 men vi måste inte bli ett mini-New York, Göteborg ska vara en liten storstad.

Den styrande Alliansen ställer sig dock kallsinnig till tanken på ett skönhetsråd.

– De här frågorna hanteras redan i befintlig organisation. Vi har dessutom såväl en arkitekturpolicy som ett arkitekturråd. Sedan kan förstås allt fungera bättre, men jag ser inte något behov av ett skönhetsråd. Vi är inte Stockholm, vi har ett annat upplägg, argumenterar liberalen Ann Catrine Fogelgren.

Hur ser du på de frågor om stadens utveckling som Irène Sjöberg-Lundin lyfter?

– Det är svårt att vara kortfattad. Men man ska ju inte riva för rivandets skull och vi har redan ett bevarandeprogram som bland annat säger att vi inte ska bygga högt inom vallgraven.

– Man ska också komma ihåg att arkitektur är som konst, skönheten ligger i betraktarens ögon.

"Som att flytta en koloss"

Kulturnämnden avstyrkte på måndagen Demokraternas förslag om ett skönhetsråd. Irène Sjöberg-Lundin inser att det kan bli svårt att få med övriga partier, men hon ger inte upp.

– Det är som med allt annat. Blir det ett nej får man komma tillbaka med ett nytt förslag. Jag är ju ny i politiken och har insett att det är en koloss man har framför sig varje gång något ska förändras. Men jag är inte den som ger upp, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.