Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iréne Sjöberg-Lundin är Demokraternas kulturpolitiska talesperson.  Bild: Jonas Lindstedt
Iréne Sjöberg-Lundin är Demokraternas kulturpolitiska talesperson. Bild: Jonas Lindstedt

Demokraterna: Kan bli slagsmål i kulturnämnden

Kulturskolan, biblioteken och replokaler. Det är kulturområden som Demokraterna vill prioritera. Partiets kulturpolitiska talesperson Iréne Sjöberg-Lundin (D) tror att det kommer att bli en utmaning att försvara dem.
– Jag tror att det kommer att bli väldigt mycket slagsmål i kulturnämnden beroende på vilken budget man tar på måndag, säger hon.

När GP ringer Iréne Sjöberg-Lundin för att prata om Demokraternas budgetförslag blir hon snabbt uppjagad. Hon säger att hon blir upprörd bara hon tänker på pengarna som går åt att projektera linbanan, över Lisebergs expansionsplaner och Petter Stordalens hotellbygge på Järntorget.

– För mig som kulturarbetare, som inte gjort annat än att jobba för barnen, ungdomarna och kulturen är det käftsmällar.

– Jag har varit med i så många år, jag är ju inte direkt purung, när det är besparingstider är det lätt att gå in och nagga på kulturskolan eller bibliotekens öppettider. Jag tänker naturligtvis tvärtom. Då behöver vi mer kultur, mer musik, mera böcker, mera möjligheter att få uppleva teater.

LÄS MER: Demokraterna lägger krutet på skolan och förskolan

Iréne Sjöberg-Lundin pratar passionerat om kulturens positiva påverkan på samhället. Samtidigt föreslår partiet en budgetram för kulturnämnden på 551 miljoner kronor. Det är mer än Alliansen, men marginellt under Socialdemokraterna och betydligt mindre än övriga partier.

P

artiernas förslag till budgetramar för kulturnämnden 2020:

V+ MP + FI = 599,8 miljoner

SD = 585 miljoner

S = 551,8 miljoner

D = 551 miljoner

M + L + KD + C = 545,8 miljoner

På måndag ska kommunfullmäktige rösta om stadens budget för 2020. Därefter räknar förvaltningen ut förutsättningarna för kulturnämnden och då är det upp till politikerna att förhandla.

LÄS MER: Ödesdagar för Kulturgöteborg – kan bli nedskärningar

Iréne Sjöberg-Lundin säger att det är ett tufft ekonomiskt läge och att det kan bli en hård kamp i nämnden beroende på vilken budget som röstas igenom. Hon vet dock vad hon kommer att slåss för.

– Det jag kämpar för är barn och ungdomar. För kulturskolan. El Sistema. Att biblioteken ska ha personal. Att unga ska ha lokaler att repa i, säger hon och fortsätter.

– Vi pratar väldigt mycket i dag om att det behövs fler poliser. Men jag tror också att det behövs sammanhang.

– Att man sätter de stökigaste ungarna i rockband – där de kan spela ut sin fullständiga frustration. Det finns så många exempel på goda resultat av det.

Men sedan länge vill ju Demokraterna ha extra kvarterspoliser och ni är ett av partierna som ger absolut minst till kulturnämnden. Hur går det ihop?

– Det finns ett gammalt uttryck; att rätta mun efter matsäck. Det finns en viss form av realitet i vårt förslag. Det är anledningen till att jag gick med i Demokraterna. I stället för att lova runt och hålla tunt, kan vi lova att det här kan vi stå för.

LÄS MER: V om kulturbudgeten: "Det kommer att bli förödande"

LÄS MER: SD: Mindre skattepengar till teaterbiljetten

LÄS MER: S plan för kulturen – sparpaket och rekvisitaförråd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.