Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademien i Börshuset i Gamla stan. Bild: Henrik Montgomery
Svenska Akademien i Börshuset i Gamla stan. Bild: Henrik Montgomery

Delar av utredningen mot Kulturprofilen läggs ner

Utbetalningarna från Kulturrådet till den så kallade Kulturprofilens klubb ska granskas, skriver DN. Samtidigt lägger åklagaren ner delar av sin förundersökning.

I november stängde den Stockholmsbaserade klubb där Kulturprofilen drev sin verksamhet. Stängningen skedde efter DN:s granskning, där 18 kvinnor vittnade om att Kulturpofilen utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier.

Mannen, som har nära band till Svenska Akademien, har hela tiden nekat till alla anklagelser. Åklagare har inlett en förundersökning mot honom och Svenska Akademien har beställt en egen utredning för att utreda ledamöternas band till honom.

På onsdagen meddelade åklagaren att sju av de anmälningar som kommit in läggs ner, skriver TT. Det handlar om brott som hunnit preskriberas och där det inte går att bevisa vad som hänt. Förundersökningen fortsätter för de delar där misstankar om brott finns kvar. Hur många fall det rör sig om vill åklagaren inte gå ut med.

Både handelsbolag och förening

Nu rapporterar DN att det också tycks ha förekommit oegentligheter i den ekonomiska skötseln av klubben. Enligt dokument som tidningen har tagit del av har klubben haft dubbla organisationsstrukturer: Dels har det varit ett handelsbolag, dels har det verkat som förening.

Föreningen ska dock ha saknat registrering och inte funnits hos vare sig Bolagsverket eller Skatteverket.

LÄS MER: Kulturprofilen kan vara Nobelläcka

Har fått 1,3 miljoner kronor

Däremot har föreningen mottagit stöd från Kulturrådet, som från 1999 till 2008 gjort 16 utbetalningar om sammanlagt 1,3 miljoner kronor till föreningens konto, skriver DN.

Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef för scen, musik, bild och form på Kulturrådet, meddelar nu att rådet ska göra en granskning av utbetalningarna, för att se om de grundat sig på oriktigt uppgifter.

LÄS MER: Stort uppslagsverk namnger Kulturprofilen

– Då finns det skäl att göra en djupare granskning och undersöka om rättelser eller kompletteringar ska begäras in. Generellt sett finns det självfallet skäl att återkalla bidrag om det visat sig att vi lämnat ut detta på oriktiga grunder. Det är ingen omöjlighet, säger hon till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.