Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Deckare skildrar Malmö på 40-talet

Mord och våld i 1940-talets Malmö. Debuterande Set Mattsson har skrivit "Ondskans pris", en roman om en tid som har flera likheter med vår egen.

-Den gamla goda tiden har aldrig existerat, säger han.

Aprilväder i Malmö. Enstaka snöflingor far runt i luften. Några barn leker på gården till Malmöhus slott. De verkar inte ha en aning om det bara ett tiotal meter ifrån dem har begåtts ett mord. Eller att en pedofil härjar i staden, och på kort tid våldtagit tre flickor.

Visserligen för 67 år sedan. Visserligen i en roman av den debuterande författaren Set Mattsson.

Men ändå. Pedofiler är inget man skojar om. Inte heller flyktingkvinna från det krigshärjade Europa, som efter ett knappt dygn i Sverige brutalt strypts till döds under ett toalettbesök på gården.

Set Mattsson vet. Han har lagt ändlösa timmar på research. Intervjuat pensionerade poliser, rotat i arkiven, gått igenom gamla förhörsprotokoll, läst mängder med tidningsartiklar.

Verkliga händelser

Mycket av handlingen i "Ondskans pris" bygger på verkliga händelser, även om mordet i inledningen är uppdiktat.

-Det som slagit mig under arbetet är att den gamla goda tiden har aldrig existerat. Barn misshandlades, kvinnor misshandlades, man lurade varandra och bedrog varandra. Mycket fylleri ute på gatorna. Oerhört mycket prostitution. Människor har varit jävliga mot varandra i alla tider, säger han.

Set Mattsson är 55 år, en något hög ålder för att vara debuterande författare.

-Jag är lite trög, skämtar han och fortsätter: -Men det finns många förklaringar.

Sjuksköterska

Set Mattsson är egentligen sjuksköterska och har jobbat inom både vården och läkemedelsindustrin. I slutet av 1980-talet läste han en dödsruna av en man som skrivit novellsamlingar, något som triggade honom till att själv ta upp pennan och börja arbeta som frilansjournalist.

Men i mars 1990 tog livet en ny vändning. Set Mattsson och hans sambo fick trillingar. Men i stället för att fortsätta knega vidare på Astra Draco, sedermera Astra Zeneca, började han plugga på journalistutbildningen vid Skurups folkhögskola.

Sju år senare hade han inlett arbetet med det som nu är en färdig roman. "Ondskans pris" färdigställdes sedan under två år på författarskolan vid Lunds universitet.

Uppföljare

Romanen är första delen i en serie om efterkrigstidens Malmö. Set Mattsson har kontrakt på tre böcker. Just nu skriver han på nummer två, och under nästa år börjar han arbetet med den tredje delen.

-Det finns inte så mycket skrivet om efterkrigstidens Sverige, åtminstone inte i romanform.

Det finns även mer privata skäl till att Set Mattsson valde just den tiden för sitt romanprojekt.

-Mina föräldrar var nygifta och flyttade till Malmö 1945. Men min far gick bort när jag var 21, och ganska snart efteråt blev min mamma dement. Jag har aldrig haft riktigt koll på deras liv. Så det här är ett sätt att försöka återskapa, inte deras liv, men den miljö som de startade sina liv i tillsammans.