Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Näslund. Bild: Lisa Thanner
Maria Näslund. Bild: Lisa Thanner

Maria Näslund: Deckaråret 2019 bjuder på nytt av Läckberg, Nesbø och King

Maria Näslund spanar framåt mot spänningsåret som ligger framför oss.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Deckaråret 2019 har sparkat igång ordentligt med både en efterlängtad uppföljning och en svårslagen bladvändare redan i januari. Danske manusförfattaren Søren Sveistrup med tv-serierna "Brottet" och den amerikanska versionen "The killing" på sitt cv hade förstås högt ställda förväntningar från alla håll på sin thrillerdebut – men har också lyckats infria dessa. ”Kastanjemannen” är en svettig kamp mot klockan och själva definitionen av sträckläsning; när du börjat läsa är det kört och bara att ställa in middag, sömn och annat som kan komma i vägen. Visst är det ett berättande som i många delar påminner om kriminalserierna vi plöjer på Netflix, men en spänningsroman fungerar trots allt annorlunda och Sveistrup hanterar sin nya form väl och med känsla. Att boken sedan lär hamna i tv-rutan är nog bara att räkna med.

LÄS MER: Like-jakten driver deckarna framåt

En annan bok med mycket att leva upp till är "Stormvarning" av Maria Adolfsson. Jag var inte ensam om att hålla deckardebuten "Felsteg" som en av de absolut bästa kriminalromanerna 2018. Författaren som har skapat ett nytt land i Europa och fått oss att tro att det existerar på riktigt har förstås en hel del på sina axlar – som att se till att Doggerland stannar på kartan. Men det var ingen fara på taket där heller; Adolfsson har bott in sig på öarna och resorna till Langevik kan lugnt fortsätta. Vi kommer dessutom lite närmare polisen Karen och får veta mer om hennes bakgrund när uppföljaren tar oss till norra ön.

Men allra mest ser man kanske framemot sommaren när Harry Hole kravlar sig upp ur sängen, enligt uppgift både bakfull och blodig

Men det väntar fler spännande boksläpp framöver. Anna Tell som debuterade förra året med "Fyra dagar i Kabul" kommer med nästa bok om förhandlaren Amanda Lund, "Med ont fördrivas". Debuten var bra, med en annorlunda miljö och en egen berättarröst.

Några populära författare prövar nytt i vår. Camilla Läckberg lämnar Fjällbacka och skildrar en ”gruvlig hämnd” av en bedragen kvinna i "En bur av guld" som kommer lagom till påsk. Mons Kallentoft tar steget från Linköping till Palma på Mallorca där hans kommande spänningsroman "Se mig falla" utspelar sig. Stephen King kommer i dagarna ut med en bok tillsammans med sin yngste son Owen King, "Törnrosor". Ny författarduo, men skräcken känns igen. Camilla Sten går i samma skräckspår senare i vår med sin bok "Staden".

Men allra mest ser man kanske framemot sommaren när Harry Hole kravlar sig upp ur sängen, enligt uppgift både bakfull och blodig, i den tolfte boken om kommissarien av Jo Nesbø. Av förhandsinformationen om "Kniv" förstår man att han har trillat dit igen, börjat supa och till slut också blivit utkastad av Rakel från sitt ordnade familjeliv. Det var väl en tidsfråga, tänker vi som tycker att vi känner Harry.

Förra boken i serien, "Törst", var riktigt bra liksom Nesbøs tolkning av "Macbeth" som i norrmannens händer blev en modern kriminalroman. Många förlag sätter epitetet ”nya Nesbø” på sina deckarförfattare, men än är kungen ohotad.