Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rebecka Kärde har en viss makt som medlem i Nobelkommittén, America Vera-Zavala som aktivist utanför. Bild: Karin Wesslén/TT
Rebecka Kärde har en viss makt som medlem i Nobelkommittén, America Vera-Zavala som aktivist utanför. Bild: Karin Wesslén/TT

America Vera-Zavala: Debatten om Athena Farrokhzad har spårat ur

Att den största debatten om klass och ras som äger rum på Sveriges kultursidor handlar om en enda poets persona är ett symptom på kultursidor som gör sig själva irrelevanta, skriver America Vera-Zavala i sin slutreplik till Rebecka Kärde om Athena Farrokhzads makt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kultursidor måste ha en viss relevans annars förtvinar de. Detta är något som förmodligen alla kulturchefer tampas med men även vi skribenter. Hur ska jag använda det utrymmet jag får?

Debatten om och mot Athena Farrokhzad har nu totalt spårat ur. Hon har makt envisas Rebecka Kärde i Aftonbladet (4/6). Men i min text efterfrågade jag en maktanalys. Hur ser maktutövandet ut, hur och med vilket syfte ska den begränsas?

När jag ställer mig utanför Svenska Akademiens hus och genomför en performance motutnämnandet av Peter Handke som jag och andra menar är folkmordsförnekare så har jag makt, makt att som aktivist göra en aktion. Rebecka Kärde är inne i huset som medlem i Nobelkommittén. Hon har en annan sorts makt. Men det är bara en av oss som har möjlighet att påverka vem som får Nobelpriset. Fantasin om Athenas makt blir ju inte mer reell för att påståendet upprepas.

Historien om klass och rasism omgärdas oss i vilka som dör och inte dör av Corona och polisbrutalitet. Att den största debatten om klass och ras som äger rum på Sveriges kultursidor handlar om en enda poets persona är ett symptom på kultursidor som gör sig själva irrelevanta.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.