Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Eberhard var en av värdarna när Vinter i P1 firade 10-årsjubileum.  Bild: Hanna Franzén/TT
David Eberhard var en av värdarna när Vinter i P1 firade 10-årsjubileum. Bild: Hanna Franzén/TT

Debattbok förvanskades av inläsare

Debattören David Eberhards talbok har stoppats. Orsaken är att inläsaren infogat egna, kritiska kommentarer till texten. – Så här får det absolut inte gå till, säger Magnus Randér på produktionsbolaget Gramma.

När psykiatrikern och debattören David Eberhards nya bok Det stora könsexperimentet lästes in som talbok och nyligen gavs ut av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, hade inläsaren bifogat personliga kommentarer som ifrågasatte Eberhards slutsatser, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Det är absolut förbjudet för en inläsare att göra den typen av kommentarer i en talbok och på MTM reagerade man direkt när man fick reda på vad som hänt.

– Så här gör man inte! Det är mot alla riktlinjer och rutiner. Så fort vi fick reda på vad som hänt tog vi bort den befintliga inläsningen och begärde en ny, säger Anne Stigell, senior rådgivare på MTM till GP.

LÄS MER: Bräker föråldrat om biologi och genusvetenskap

Hur länge låg talboken ute?

– Det kan jag inte svara på. Men inte jättelänge, den lästes in i december någon gång.

Enligt lagtexten får man inte ta bort eller tillföra någon som helst information i en talbok, det enda uppläsaren får korrigera är uppenbara tryckfel och rena felaktigheter i texten.

Enligt Anne Stigell råder det ingen tvekan om att inläsaren i det här fallet överstigit sina befogenheter när han ifrågasatte författarens kunskaper om postmodernism.

– Det här får inte hända.

Det håller Magnus Randér på talboksleverantören Gramma med om. Det var en av deras medarbetare som läste in Eberhards bok och gjorde kommentarerna.

– Boken är korrekt inläst och innehållet oförvanskat men tyvärr har inläsaren lagt in egna synpunkter vid tre tillfällen i texten, tydligt markerat som egna åsikter, vilket såklart ändå är helt uppåt väggarna.

Var det ingen som korrade hans inläsning och ifrågasatte kommentarerna?

– Jo, men det slank igenom ändå. Det var ett slags professionellt misstag, en blunder, ett klavertramp och en knasighet som givetvis borde ha stoppats.

Vad händer med inläsaren nu?

– Jag har pratat med honom och han förstår att han gjort fel. Det är en rutinerad person som har läst in 600 böcker och vi har fortsatt förtroende för honom, säger Magnus Randér.

FOTNOT: Varje år anpassar Myndigheten för tillgängliga medier 3 000 böcker för läsare med olika funktionsnedsättningar. Det kan vara e-böcker, talböcker och böcker med punktskrift.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.