Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

America Vera-Zavala: De vuxna struntar i klimatfrågan

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Nu ska vi göra ett planetskötare-projekt!, säger mina söner – tre och sex år gamla – resolut efter frukosten. Sen sätter de på sig flytvästarna och går ner till bryggan. Tillsammans ska de ro ut och fiska upp den plastpåse som ligger i vattnet och riskerar att kväva en fågel eller hamna i fiskens mage. I går fiskade de upp en ölburk, i förrgår en vattenflaska och ett sugrör.

Det går inte att överskatta den insats som Barnkanalens program Sommarlov nu gör genom att ha klimatfrågan som tema hela sommaren. Varje dag bänkar sig hundratusentals barn framför tv:n och paddan för att kolla på Angelika, Alex och de andra som visar hur man sorterar sopor, städar stränder och sparar vatten. Begreppet "planetskötare” etableras som något fint, eftersträvansvärt och coolt. En sång finns som mina barn sjunger hela tiden och varje dag får de nya fina exempel på vad man kan göra för att rädda planeten. Gulligt, ja men jag hoppas också att alla dessa barn så snart som möjligt förvandlas till veritabla klimataktivister mot alla de vuxna i deras omgivning som smutsar ner klimatet genom att köra bil varje dag, flyga jorden runt och glömma plastpåsar på stranden efter eftermiddagsfikan. 

Forskare har nu slagit fast att den extremhetta som drabbat stora delar av Europa i år är av människan orsakad. Egentligen är av-människan-orsakad ett sådant löjligt tillägg men det behövs förmodligen fortfarande för att markera mot alla klimatförnekare där ute. Och sådana finns det många av, allt från president Trump till vanliga sopsorterande svenssons som lever som om vi hade fyra planeter.


Under förarbetet till barnteaterpjäsen Lille Kung Mattias på Backa Teater så var vi ute och samtalade med elvaåringar på skolor i Göteborg. På en skola sa en flicka bekymrat att hon mest oroade sig för miljön och så lade hon till ”men ni bryr er inte om det för ni ska ju ändå dö snart”. Den lilla gruppen från Backa, alla klimatmedvetna i 30-årsåldern, log lite nervöst och överseende. "Klart vi bryr oss", sa alla, men nu har det gått åtta år sedan den händelsen och jag har kommit fram till att flickan hade rätt. De flesta vuxna skiter i praktiken i klimatfrågan. Otroligt få är beredda att förändra sin livsstil för en bättre planet. Det spelar ingen roll om man sopsorterar samtidigt som man köper en ny stadsjeep. 

I Naomi Kleins tjocka bok om klimatet Det här förändrar allt finns det en mening som förklarar allt: ”varmare, kallare, våtare, törstigare, hungrigare och argare”, så blir vår planet för varje dag. Och det får konsekvenser i form av migrationsströmmar, oväder, skogsbränder, svält och krig. 
Vi får sätta vårt hopp till barnens förmåga att lära sig och lära oss. För det är bråttom. Engagerade vuxna efterfrågas. 
Vad sägs om rut-avdrag för planetskötare?