De svenska fansen hyllade Cornelia Jakobs med allsång

Finalen avgörs först på lördag. Men hos de europeiska Eurovision-fansen är Cornelia Jakobs redan vinnare. De svenska supportrarna lämnade över priset – och firade med allsång.

ANNONS
|

– Tack, tack, tack!!! Vad fina ni är, utbrister Cornelia Jakobs när hon kliver ut från Hotel Diplomatic i centrala Turin där sextiotalet svenska fans samlats för den traditionsenliga pepp-träffen med sin artist.

Det blir allsång såklart, Cornelia får en stol att stå på och en svensk flagga att svepa in sig i. Och sitt pris förstås, glas-statyetten som visar att hon och det blågula bidraget ”Hold me closer” vann årets omröstning bland Eurovision song contests fanklubbar, Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision, i 42 olika europeiska länder.

Efter sången blir det selfies-frossa innan Cornelia Jakobs och hennes gäng måste in i bussen som ska föra dem ut till arenan för ytterligare repetitioner och sedan kvällens semifinal. En ren formsak, enligt både oddsen och fansen, det är en topp-placering i lördagens stora final som gäller.

ANNONS

– Det är inte alltid man har just det svenska bidraget som sin personliga favorit, men just i år är det så. Och vi ska heja fram Cornelia hela vägen så får vi hur långt det räcker, konkurrensen är hård, konstaterar Melodifestivalklubbens ordförande Sophia Ahlin från Karlskrona.

Melodifestivalklubben mötte
 Cornelia Jakobs utanför hennes hotell i Turin.
Melodifestivalklubben mötte Cornelia Jakobs utanför hennes hotell i Turin. Bild: Jessica Gow/TT

Ukraina, England eller Italien kan vinna

Hon pekar som många andra ut Ukraina, England och Italien som Sveriges tuffaste motståndare men menar också att Cornelia Jakobs är den verkliga vinnaren i och med att hon är fansens nummer ett.

– Cornelia gör sin låt med så stor inlevelse, det är så naket, och det är nog det som krävs på en Eurovision-scen för att man ska nå fram, säger Sophia Ahlin och fortsätter:

– Hon är jätteödmjuk och fantastiskt fin som person. Det betyder mycket för oss att hon är angelägen att träffa oss och att hon gör det med respekt.

Även Josefine Eklöf, klubbens lokala samordnare, som rest hit från Göteborg hyllar Sveriges bidrag.

– Topp fem borde vi klara, det är jättekul att vi skickar ett så starkt bidrag och Cornelia framför den jättebra och klarar av att sätta tonerna. Det är det inte alla i den här tävlingen som gör, säger hon.

Varit med i Melodifestivalklubben i tjugo år

Sophia Ahlin har varit med i Melodifestivalklubben i tjugo år och beskriver den som en enda stor familj där man samlas för sin kärlek till musiken. Eurovision-veckan är årets höjdpunkt, inte minst nu när allt är lite mer som vanligt efter pandemin.

ANNONS

– Fantastiskt att vi lyckades samla oss så här, trots restriktioner och att Cornelia har ett tajt schema, säger Sophia Ahlin som dock är kritisk till de italienska arrangörerna på tv-bolaget RAI.

– Vi är tusentals fans som vallfärdar hit och som vi ordförande i de olika länderna ansvarar för. Då behövs det en organisation som tar hand om oss och det finns det inte här. Eurovillage är mest för italienarna själva så den bojkottar fansen, och det mesta är väldigt rörigt. Men arenan är fin!

Fler texter om kvällens Eurovision-semi:

LÄS MER:Silenzio stampa för Cornelia Jakobs inför semifinalen

LÄS MER:Här är Cornelia Jakobs utmanare i semifinalen

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS