Johan Lindqvist: De strömmade konserterna blir kvar även efter pandemin

Konserterna kommer tillbaka men de strömmade showerna lär bli kvar även efter att vi besegrat pandemin. Jag vill att GP ska fortsätta vara en scen för livemusik, skriver GP:s musikkrönikör Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den 21 november 2019 spelade Coldplay på ett tak i Amman i Jordanien för att fira sitt nya album “Everyday life”. Konserten genomfördes utan publik men filmades och visades gratis på Youtube. Bandet förklarade att man inte tänkte turnera innan det fanns ett mer klimatvänligt sätt att göra det på.

Några månader senare stängde världen ner. Coldplay har mycket riktigt inte turnerat. Och det har ingen annan heller.

Under 2021 kommer förhoppningsvis världen och vardagen gradvis öppnas upp igen. Så småningom kommer vi till och med kunna på konsert. Det lär vara begränsat, knöligt och kontrollerat ett bra tag framöver, men den levande musiken kommer tillbaka.

2021 gissar jag att vi i första hand kommer se spelningar med inhemska artister. Först 2022 är det hyfsat rimligt att tro att stora turnéer kan rulla igen. Till dess kommer mycket att ha förändrats, men allt måste inte vara till det sämre.

Coldplay visste det inte när de tog sig upp på taket i Amman, men de skulle visa sig bli ett slags pionjärer. Fler av de största akterna lär göra strömmade konserter under de kommande åren.

Kiss firade in det nya året med en galen show från Dubai med lika mycket eld och pyro som rockmusik. Justin Bieber framstod som modest i sammanhanget och flyttade in en scen på Beverly Hills Hotel med publik på balkongerna, luften full av drönare och en spelning som sändes live i samarbete med en 5G-operatör. I det mindre formatet strömmade Jason Isbell en nyårskonsert från Brooklyn Bowl i Nashville.

Exemplen kommer bli fler, i både stor och liten skala. I många fall kommer det handla om unika events tillgängliga för ett fåtal speciellt inbjudna eller för fans och sponsorer som kan tänka sig att betala riktigt dyrt för sina biljetter.

Samtidigt kan vem som helst runt hela världen se showen online för en biljett som kanske kostar 30-40 dollar. Det kan snabbt bli enorma pengar in på kontot för en artist som bara behöver göra en exklusiv konsert. Men också möjligen ett sätt att lappa ihop en bransch som höll på att förblöda under nedstängningen.

LÄS MER: Dubbla rekord för Kiss på nyårsafton

LÄS MER: Stödgalan gav över en miljon kronor till Pustervik

Att som Coldplay skicka ut konserten gratis lär bli mindre vanligt. Redan nu har flera aktörer, bland annat biljettsajten Vividseats, byggt upp system för att sälja biljetter till strömmade konserter och events.

Nej, att se en spelning eller en festival hemma på sin skärm kommer självklart aldrig kunna ersätta upplevelsen av att vara på plats. Men det blir ett komplement och ett sätt att få tillgång till livemusik som inte annars vore möjlig att se.

Bara som ett tänkbart exempel. Om och när Håkan Hellström verkligen kan genomföra de fyra konserterna på Ullevi, är jag rätt säker att den traditionella uppvärmningsspelningen, om den nu blir på Lorensbergsteatern eller en klubb i Berlin, kommer gå att se online.

Vi på GP har under 2020 sänt ett tiotal konserter från olika scener i Göteborg och på det viset medverkat till att hålla musiken levande. Det är jag stolt över. Och det vill vi fortsätta med, även på längre sikt. Jag vill att GP ska vara en scen för livemusik.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur.