Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter drive-in-bion: nu blir det drive-in-konsert på Bananpiren. Bild: Anders Ylander
Efter drive-in-bion: nu blir det drive-in-konsert på Bananpiren. Bild: Anders Ylander

De spelar på drive-in-konserten på Bananpiren

Efter drive-in-bion: nu blir det drive-in-konsert på Bananpiren. Albumaktuella indiebanden Terra, Division of Laura Lee och Beverly kills flyttar sin releasefest från Pustervik till Frihamnen på Valborgsmässoafton.
– Det känns magiskt, spännande och lite annorlunda säger Per Stålberg, sångare i Division of Laura Lee.

GP kunde redan i mars berätta om Bio Roy med flera aktörers planer på att starta en drive-in bio på Bananpiren, sedan alla biografer i Göteborgs tvingats stänga i coronakrisens spår. I april rullade de första bilarna ut på biografens asfalt för att se premiärfilmen "The peanut butter falcon".

LÄS MER: De startar drive-in-bio på Bananpiren

Nu står det klart att Bananpiren förutom drive-in-bion också kommer att erbjuda drive-in-konserter framöver. Först ut är tre av Göteborgs mest namnkunniga indieband Division of Laura Lee, Terra och Beverly kills.

Releasefest framför bilar

Banden – som alla släpper nya album i vår – kommer att framträda under en gemensam spelning i Frihamnen på Valborgsmässoafton 30 april.

– Egentligen skulle vi haft releasefest på Pustervik på Valborg, för att fira banden och att vårt skivbolag fyller fem år, berättar Erik Toresson på Welfare sounds.

– Men det blev inställt. Istället för att hänga läpp över det läste vi om drive-in-bion i Frihamnen och tog kontakt med arrangörerna: Bananpiren, 333, Bio Roy och Hyrljudet.

Nu flyttar skivbolaget den tre timmar långa musikfesten till Bananpiren istället, och håller en drive-in-konsert för 50 personer. Konserten kommer också att streamas online, där den som vill kan swisha en frivillig donation.

– Det känns jättekul att få göra något likvärdigt releasespelningen på Pustervik, säger Alma Westerlund sångerska i Beverly Kills.

– Att få praktisera lite kultur ändå, trots allt, på ett säkert sätt. Vi är dessutom glada att få spela med så otroligt bra band som Terra och Division of Laura Lee.

Två nyskrivna låtar

Postpunkiga Beverly Kills, som 17 april släpper sin nya EP "Elegance in a state of crisis", kommer att spela en blandning av gammalt och nytt material.

LÄS MER: Efter succén med bion - drive-in-konserter nästa

– Det blir en hel del från nya EP:n såklart. Publiken kommer också att få höra två helt nyskrivna låtar, som inte ens hunnit få sina titlar än, lovar Alma Westerlund.

Hur blir det att spela inför ett gäng bilar?

– Haha, det vet jag inte än, jag har redan försökt visualisera det ett gäng gånger i mitt huvud... kanske som ett rådjur i strålkastarljuset? Det blir säkert inte samma livekänsla. Men även om publiken håller sig på avstånd tror jag att det kommer att finnas en värme. Så det är väl bara att släppa loss...

Tanken är att publiken på drive-in-konserten ska tuta istället för att applådera.

– Jag gillar ju tutan men skulle egentligen föredra om folk kunde använda sina blinkers istället, och blinka i takt, säger Alma Westerlund.

Själv ser hon annars mest fram emot att, under kvällen, få höra favoritlåten "Här kommer natten" med Terra.

"Mindre muande, mer tutande"

Per Stålberg är sångare i Division of Laura Lee, som haft stora framgångar med sin slamriga punkinfluerade indierock sedan starten 2002. Snart släpps singeln "Apartment" från kommande albumet med samma namn – gruppens första skiva på sju år.

LÄS MER: Premiär för drive-in-bio på Bananpiren: "Fantastiskt initiativ"

– Vi har spelat för kossor och hundar tidigare, men mig veterligen aldrig för bilar. Nu blir det mindre muande och mer tutade, säger han skämtsamt.

När spelade Division of Laura Lee för kossor?

– Det var under vår andra Europaturné. Vi var inbjudna av några punk-hippies till en farm i södra Tyskland och spelade för 15 personer och 35 kor.

Per Stålberg tror att år 2020 på många sätt kommer att bli en milstolpe:

– Det blir året som kommer att gå till historien för alla konstiga spelningar. Men alla kreativa idéer som kan få publiken att få fortsätta höra livemusik, och som får oss band att kunna fortsätta spela är ju bra. Vi måste hitta sätt att komma vidare, så får vi väl se hur länge det ska vara så här konstigt.

Drive-in-konsert på Bananpiren

När: 30 april, Valborgsmässoafton, kl 19-01

Artister: Division of Laura Lee, Terra, Beverly kills.

Hur: I din bil. Max 50 biljetter säljs. Artisterna uppträder på scenen, framträdandet visas på en 80 kvadratmeter stor LED-skärm, ljudet rattar du in på din FM-radio. Konserten streamas också online gratis, där den som vill kan swisha en frivillig donation.

Biljettpris: 350 kr.

Övrigt: Kvällen arrangeras av skivbolaget Welfare sounds. Viss förtäring kommer att finnas på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.