Att prata eller inte prata på bio? Artisten Zara Larsson har splittrat svenska befolkningen.
Att prata eller inte prata på bio? Artisten Zara Larsson har splittrat svenska befolkningen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Lars Henriksson: De som vägrar hålla tyst på bio kan stanna i tv-soffan

Zara Larssons utspel mot de som vill ha tysta biosalonger visar en tidstypisk självupptagenhet. När det är tyst i en film finns en tanke med det. Lika rimligt som att filmskaparna försöker göra sig förstådda är det att vi som tittar har vår koncentration på duken, skriver Lars Henriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vissa saker bör förbigås med tystnad. Som till exempel Zara Larssons behov av att berätta att hon måste få prata högt på bio. Jag fattar att det handlar om publicitetsjakt som jag nu bidrar till, men det eldunderstöd hon får från filmindustrins guldpojke Ruben Östlund (Aftonbladet 7/1) och Expressens Victor Malm (7/1) gör frågan värd att diskutera. Varför är det rimligt att när vi tittar på bio just göra detta och inte en massa annat? Victor Malm tror att den rådande kulturen på bio handlar om att skydda sig från andra människor och svingar Brecht mot oss. Jag tror att det är helt fel.

ANNONS

Zara Larsson är i sitt utspel tidstypiskt självupptagen, så tragiskt uppfylld av sig själv att det inte slår henne att filmen kan vara mer intressant än vad som finns i hennes huvud. Kanske är det bara för att jag är gammal och sur eller för att jag i årtionden haft mitt dagliga värv i en slamrig fabrik, men jag uppskattar tystnad, åtminstone i de situationer som bygger på denna. När det är tyst i en film finns det en tanke med det och när någon säger något likaså. Precis som i andra kulturyttringar är det en kommunikation som pågår och lika rimligt som att filmskaparna försöker göra sig förstådda är det att vi som tittar har vår koncentration på duken. Annars rycks vi ur mediets magi och kraschlandar på våra stolar.

Zara Larsson är i sitt utspel tidstypiskt självupptagen, så tragiskt uppfylld av sig själv att det inte slår henne att filmen kan vara mer intressant än vad som finns i hennes huvud.

Att andra blir störda är inget Zara Larsson tycker att hon behöver ta hänsyn till, de som inte gillar det kan gå hem, säger hon. Men varför stanna vid att prata med de närvarande? Det kan ju vara någon som inte är där som absolut bör få höra vad du tycker. Eller som tycker att du måste höra vad som utspelar sig på en annan bio, teaterscen eller konsert. Låt telefonerna ringa filmen igenom!

ANNONS

Varje situation ställer sina krav, något de flesta inte har några problem att inse. Det är till exempel inte bara okej utan närmast ett krav att publiken på en hårdrocksspelning vrålar med och headbangar medan en mosh pit inte skulle funka så bra framför en stråkkvartett.

Att skratta, skrika eller gråta tillsammans är en omistlig del av bioupplevelsen. Om någon kvider ”Nej, gå inte dit”, när den lättklädda unga damen i en skräckrulle går ner för den knarrande, mörka källartrappan, har jag inga problem med det. En annan sak är det Zara Larsson kräver, att alla ska få babbla högt filmerna igen. Jag tror inte ens att hon menar det, om folk börjat skratta under ”Schindlers List” eller envisats med att kommentera vapenmodeller i ”Rädda menige Ryan” skulle det säkert störa såväl henne som Victor Malm och Ruben Östlund.

Så Zara Larsson och ni andra som inte kan koncentrera er på en filmupplevelse i två timmar: Stanna kvar i TV-soffan.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Zara Larsson kräver att få prata under hela biofilmen

LÄS MER:Inför särskilda biovisningar för pratglada och barn

LÄS MER:Zara Larssons klädmiss på P3-Guld: "Oopsie"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS