Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Under natten till måndagen kapades Socialdemokraternas twitterkonto. Bild: Richard Drew
Under natten till måndagen kapades Socialdemokraternas twitterkonto. Bild: Richard Drew

Emanuel Karlsten: De som ska skydda Sverige måste kunna ha koll på ett Twitterkonto

Emanuel Karlsten kommenterar hackningen av Socialdemokraternas Twitterkonto natten till måndagen: "Tänk om det hade hänt i krigstid?".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

“Under måndag morgon så kommer Stefan Löfven avgå som partiledare och stadsminister, Sebastian kommer istället att ta över rollen som partiledare och stadsminister.” [sic]

Så skrev Socialdemokraterna på Twitter natten till måndag. Kontot var kapat. Och det var kanske uppenbart, både på grund av den tweeten och de som följde.

”1 like = 1 död muslim”.

“Vad säger ni, är det inte dags för att egentligen ge Sverigedemokraterna majoritet? :)”

Men det allvarliga är så klart inte att innehållet var pubertalt och klassiskt internettrollande, utan att partiet som leder Sveriges regering har så usel säkerhetskoll. För flera timmar senare, långt in på måndag morgon, hade partiet fortfarande inte fått kontroll på kontot. Det är oacceptabelt. Kanske borde de vara tacksamma att kaparna var puerila, hade de formulerat sig bättre kring Statsministerns avgång hade det kunnat få stora politiska konsekvenser. Men ännu allvarligare är så klart vad det kapningen säger om vår regering.

Det är nu två år sedan skandalen kring Transportstyrelsen briserade, där ledande personer i Sverige visade prov på spektakulär nonchalans kring grundläggande IT-säkerhet. Där statsrådet Anna Johansson (S) fick information om brotten, men inte agerade, inte ställde krav, inte... förstod? Där lösningen istället blev att smyga ut generaldirektören som fått strafföreläggande. Det är heller inte länge sedan det avslöjades att miljontals inspelade telefonsamtal till 1177 Vårdguiden legat öppen för vem som helst att ladda ned.

Tänk om det hade hänt i krigstid? Om det hänt under en allvarlig katastrof i Sverige? Eller under valnatten?

Det tycks helt enkelt finnas en återkommande, grundläggande nonchalans mot IT-säkerhet i svensk offentlig förvaltning. Och det är den nonchalansen som, än en gång, gör sig påmind med Socialdemokraternas Twitterkonto.

Vi vet ännu inte exakt vad som har hänt. Det kan vara lösenordsfiske, eller att någon knäckt eller kommit över lösenordet. Det spelar egentligen ingen roll. Något sånt här får helt enkelt inte hända. Tänk om det hade hänt i krigstid? Om det hänt under en allvarlig katastrof i Sverige? Eller under valnatten? Här finns så många frågor. Har Sveriges största parti aldrig arbetat fram rutiner eller byggt krisscenarion kring hur de ska agera om deras digitala närvaro kapas? Har de inte fixat en kontaktperson eller ett nummer hos de största sociala medierna att ringa?

Uppenbarligen inte.

Än en gång får vi en påminnelse om hur lite våra politiker och myndigheter bryr sig om den säkerhet som är så grundläggande för att skydda oss i det digitala samhälle som blir allt mer dominerande.

Det är djupt oroväckande att de som ska leda och skydda vårt land inte ens kan hålla koll på ett Twitterkonto.