Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:Anna Svanberg Naturhistoriska Bild: Anna Svanberg
Foto:Anna Svanberg Naturhistoriska Bild: Anna Svanberg

De siamesiska tvillingarna ska begravas ändå

En privatperson som kontaktade Kyrkogårdsförvaltningen lyckades stoppa processen tillfälligt, men nu ska kvarlevorna från Naturhistoriska museet kremeras, rapporterar Dagens Nyheter.

Göteborgs kyrkogårdar tog emot en beställning på kremation i november och ett förarbete påbörjades, vilket GP rapporterade om tidigare i veckan.

Läs mer: Nu ska Naturhistoriskas siamesiska tvillingar kremeras.

– Vi har beställningar på kremation och gravsättning i minneslund. Däremot är beställningarna inte verkställda. Vad jag förstod var det inte riktigt klarlagt hur man vill göra från Naturhistoriskas sida, sa Katarina Evenseth då.

Under onsdagen stoppades dock processen och Kyrkogårdsförvaltningen meddelade att man ville avvakta med kremeringen. Anledningen var att man ville vänta tills "tills rättsläget är klarlagt".

Läs mer: Kremeringen av siamesiska tvillingarna stoppas.

Stoppades av privatperson

Nu har Gunilla Eliasson, förvaltningschef på Västarvet, meddelat att processen kommer att fortsätta som planerat. Kremeringen hade enligt Eliasson stoppats tillfälligt efter att en privatperson hade kontaktat Kyrkogårdsförvaltningen och hävdat att Eliasson inte hade rätt att underteckna överlåtandet av kvarlevorna till Kyrkogårdsförvaltningen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Om det är någon som kommer med ett sådant påstående vill man kontrollera om det är korrekt eller inte. Det är bra att frågan ställs, så att det inte sker några misstag, men det är klart att jag som förvaltningschef har rätt att underteckna de här papperen, säger Eliasson.

Omdebatterad process

Det var redan i april i år som det beslutades att det sammanvuxna tvillingfostret på Naturhistoriska museet skulle begravas efter att ha varit en del av utställningen till 2017. Ämnet har varit omdiskuterat i omgångar och har bland annat resulterat i att Naturhistoriska JO-anmälde Västarvet för brott mot museilagen. Justitieombudsmannen valde dock att inte gå vidare med anmälan.

Läs mer: JO-anmälan om mänskliga kvarlevor läggs ner.

Tjänstemän vid Naturhistoriska museet har tidigare kritiserat beslutet att begrava tvillingarnas kvarlevor. Bland annat ska intendenten Magnus Gelang ha kallat processen för en skandal och kritiserat Västarvet för att ha struntat i hans bedömning, rapporterar Dagens Nyheter.

När begravningen ska ske är ännu oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.