Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska laget jublar i sina nya dräkter efter att ha vunnit med 3-0 i matchen mellan Sverige och USA.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det svenska laget jublar i sina nya dräkter efter att ha vunnit med 3-0 i matchen mellan Sverige och USA. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

De nya OS-dräkterna är aggressivt gulgröna

När damlandslaget vann matchen mot USA med 3-0 syntes de nya gulgröna OS-dräkterna. Det är ingen lyckad formgivning, menar GP:s Boel Ulfsdotter.

GP har redan skrivit om riksheraldikerns avslag på Uniqlos ansökan om att få arbeta in den svenska flaggan i årets OS-dräkter (9/7). Det må vara hänt, men nu handlar det om att ta ställning till att man har valt att byta ut den mättade gula färgnyans som vi sett i de svenska dräkterna genom åren mot en mer gröngul nyans. Hur fungerar den egentligen när vi nu börjar se dräkterna användas i praktiken – och vad signalerar den?

Idén med OS-dräkten, och nationella idrottsdräkter överhuvudtaget, har traditionellt varit att de ska signalera landets identitet. Att utgå från färgerna i det aktuella landets flagga har sedan länge varit det naturligaste sättet att meddela detta. Knäckfrågan har gällt hur man urskiljer länder med samma färger i sin flagga, som Sverige och Ukraina. I dessa sammanhang har ofta det ena landet valt att spela i enfärgade dräkter medan det andra har haft flerfärgade, ibland även mönstrade.

LÄS MER: OS-tröjorna som väcker känslor: ”En gåta”

Personligen tycker jag att den gulgröna nyansens har en aggressiv, nästan fluorescerande verkan som gör det svårt att titta på spelarna

När svenskarna nu för första gången spelar i dräkter som bygger på färgkombinationen blått och intensivt gulgrönt har man tagit ett kulörmässigt sett visserligen litet men ändå tydligt steg bort från traditionen att låta färgnyanserna i den nationella flaggan leda vägen. Vissa länder har visserligen redan ytterligare erkända nationella beteckningar på sina tävlande, som exempelvis det italienska fotbollslaget som ibland spelar i blå dräkt eftersom de kallas ”I azzurri” – de azurblå, efter Medelhavets blåa ton.

Blått tillsammans med en gul nyans med stark dragning mot limegrönt har däremot ingen motsvarande förankring i svensk idrottsutövning.

LÄS MER: Uniqlo får inte använda svenska flaggan på OS-kläder

På min TV såg det svenska damlaget i fotboll i dag dessutom ut att vara ömsom klädda i gula, ömsom i limegröna dräkter. Någon medieutrustnings färgfilter hänger alltså inte med i utsändningen. Har det någon betydelse? Kanske för den som precis slår på TV:n och undrar vad det är för lag som spelar. Det är ju nämligen så vi spontant tänker när vi skall försöka se vilka det är som syns i rutan.

Personligen tycker jag att den gulgröna nyansens har en aggressiv, nästan fluorescerande verkan som gör det svårt att titta på spelarna – och det är mycket värre. Man vill ju kunna följa de svenska idrottarnas rörelser i de olika tävlingarna och då fungerar mättade nyanser mycket bättre.

Ingen helt lyckad formgivning från Uniqlos sida alltså, men inte heller något bra beslut från de som godkände den.

LÄS MER: Svenska OS-truppens klädsponsor granskas – för tvångsarbete

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.