Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De ligger bakom ”Fairytale of Göteborg”

Till bjällerklang sjunger de om ett snöklätt Gustav Adolfs torg, och slänger in Järntorget, Frölunda torg och Olskroken i mixen. Gruppen Mike och vänner hoppas med jullåten ”Fairytale of Göteborg” bli Sveriges svar på The Pogues.

– Vi gillar verkligen ”Fairytale of New York”, The Pogues låt, men har mest sneglat på titeln. Annars har vi gjort Göteborgs officiella jullåt, något som vi tycker ramar in Göteborg väldigt bra, säger Jimmy Lindberg ur nya gruppen Mike och vänner.

LÄS MER: Arja Saijonmaa sjunger för 80 äldreboenden i Göteborg

Låten han refererar till är det irländsk-brittiska bandet The Pogues något oväntade julsuccé från 1987, som sedan dess stadigt legat på brittiska topplistorna i december. Sångtexten återger ett gräl mellan en alkoholist och en heroinmissbrukare, som också är ett gift par.

Måste det inte vara någon annan som utser ens låt till Göteborgs officiella jullåt?

– Nä, och om det är någon därute som inte håller med oss så får de väl skriva en egen jullåt om Göteborg och släppa den själva.

Vilka är Mike och vänner?

– Vi är ett gott kompisgäng, några av oss familj, pappor och söner, pappor och döttrar, som gillar att umgås. Jag och Mike Kaiser är barndomsvänner som hållit på med musik sedan barnsben, och alltid haft hjälp av Mikes pappa Teddy Kaiser. Sedan har de andra tillkommit som bränsle på elden. Nu kände vi att vi ville ge ut en julskiva.

Varför det?

– Vi ville komma igång med musiken på allvar och jullåtar, där är det mer klart vad man går inför. Det behövs lite bjällror och sånt. I fredags släppte vi ”Fairytale of Göteborg” på Spotify. Nu i veckan släpps vår andra singel ”Tusen lampor” och resten av julskivan ”Sånger i december”.

LÄS MER: Här är alla artister i Melodifestivalen 2021

I låten ”Fairytale of Göteborg” besjungs Göteborgs gator och torg, med bjällerklang och strofer som ”vad du klär vackert i vitt – Göteborg”. En del lokalpatriotiskt julrimmande blir det också: ”från Masthuggskyrkan ljuder änglasång, till Järntorget, Pustervik och Andra lång.”

Övriga låtar på julskivan handlar dock inte om Göteborg, säger Jimmy Lindberg.

– De andra låtarna är inte fullt så lokala...en handlar till exempel om en stygg tomte, som är ett slags julaftons-sabotör.

Har den här julskivan gett blodad tand?

– Vi har fått 99 procent positiva reaktioner på låten ”Fairytale of Göteborg.” Efter skivan lämnar vi nu julen och går vidare med andra musikprojekt. Vi är vanliga Svenssons, som har jobb vid sidan om, men just nu är vi inne i ett flow.

LÄS MER: Recension: Håkan Hellström - Känn ingen sorg för mig, Göteborg (jubileumsbox)

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.