Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De kan vinna debutantpriset

I dag avslöjas vem som är årets mottagare av Borås Tidnings debutantpris 2018. Fem författare har nominerats.

Borås Tidnings debutantpris på 100 000 kronor är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter. Thom Lundberg blev förra året den sjuttonde pristagaren med sin För vad sorg och smärta.

I år är de nominerade Linus de Faire med den fiktiva självbiografin Boken om Yousef, Viktoria Jäderling med novellsamlingen Åh Lunargatan, Agnes Lidbeck med romanen Finna sig, Isabelle Ståhl med romanen Just nu är jag här och David Väyrynen med Norrlandeposet Marken.

Författarskap som alla rönt stor uppmärksamhet på kultursidor under det gångna året, däribland Isabelle Ståhl, som GP:s recensent kallade en svindlande säker romandebut.

Viktoria Jäderlings noveller hyllades av GP:s recensent för sitt täta, knyckiga, musikaliska språk och för sin ansats att vara litteratur bortom de senaste debatterna och tanketrenderna.

– Det är förstås jätteroligt att bli nominerad, säger Viktoria Jäderling till GP.

– Men man blir nervös också! Jag vill helst ha lugn och ro och sitta och skriva säger hon, och berättar att det är med en viss känsla av skräck hon tagit emot kritikernas och läsarnas reaktioner, ett strålkastarsken som inte alltid är lätt att hantera.

– Allra bäst är att träffa läsarna direkt, det har jag gjort i Göteborg och det gjorde mig peppad, det att få möta en så litteraturintresserad publik.

Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef, kan nu pusta ut efter en intensiv läsperiod. Framför allt letar juryn efter en skicklig språkbehandling, berättar hon.

Hur roligt men svårt har det varit att välja ut de nominerade?

– Det var fruktansvärt svårt i år. Nästan ont i magen-svårt, eftersom det fanns ovanligt många starka debutanter. Vilket alltid är plågsamt, när man bara kan välja ut fem. Fast det är ju också kul när det är svårt, eftersom debutantlitteraturen tydligen mår bra.

Hur många böcker har du läst för att till slut vaska fram de här namnen?

– 100! Det är rekord.

Till prisutdelningen måndag 19 februari kommer alla nominerade för uppläsningar och samtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.