Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Linda Antonsson och Elio Garcia har ett finger med i författaren George R R Martins nya bok som kommer i morgon tisdag. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

De håller ordning i George R R Martins kaotiska värld

På tisdag kommer George R R Martins nya berättelse Eld & blod. Elio Garcia och Linda Antonsson från Nödinge har varit med i arbetet med boken.

Den 20 november är det världsrelease för George R R Martins nya bok Eld & blod – historien om huset Targaryen. Det är inte den hett efterlängtade sjätte delen i Martins romansvit Sagan om is och eld (som ligger till grund för HBO:s succéserie Game of thrones) utan en fristående förhistoria som fokuserar på ätten Targaryen och som utspelar sig trehundra år före händelserna i tv-serien.

LÄS MER: Game of thrones-experternas favoritkaraktärer

– Han är så noggrann med att knyta ihop historien och tar så lång tid på sig att det nog dröjer ett år eller två innan den sjätte boken släpps, berättar Linda Antonsson och menar att den nya boken ändå är ett sätt att ge något till sina många läsare.

– En del fans blir säkert glada och ser fram mot den här boken om huset Targaryen, andra tycker säkert att George borde fokusera på att göra nästa "riktiga" bok klar. Det är svårt att tillfredsställa alla.

LÄS MER: Game of Thrones avslutas i vår

Linda Antonsson tror att nya boken Eld & blod, som delvis bygger på material som hon och Elio Garcia tidigare plockat fram till deras gemensamma coffe table bok med George R R Martin (En värld av is och eld), också är ett sätt att hålla förlaget på gott humör.

– De har ju ingen annan storsäljare och George är väldigt lojal med sitt förlag, understryker Linda Antonsson som nu varit bekant med George R R Martin i 20 år.

Det var nämligen 1998 som hon och Elio Garcia i Nödinge norr om Göteborg kontaktade George R.R. Martin för att fråga om de fick göra ett rollspel baserat på hans böcker.

Det ledde till en gryende vänskap med författaren och ett ökat samarbete som inte bara resulterat i en gemensam bok, utan också en roll som betrodda faktagranskare och inofficiella konsulter i allt som rör George R R Martins vackra och grymma fantasyvärld. Dessutom sköter de om faktasajten westeros.org och Linda Antonsson översätter tv-serien på HBO till svenska.

– (skratt) Elio har slutat titta, han tycker att tv-serien skiljer sig alldeles för mycket från böckerna, men jag är rätt fascinerad. Det är så otroligt snyggt gjort. Även om man såklart saknar en del av den komplexitet som färgar George R R Martins litterära värld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.