Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

De här vill jag se på Way out west nästa sommar

The Cure, In Flames, Robyn och Janelle Monáe finns med när GP:s Johan Lindqvist listar namnen som borde vara aktuella för Way out west.

Alla stora festivaler har börjat mata ut sina bokningar. Dragkampen om de mest spännande artisterna och om publikens plånböcker och prioriteringar är i full gång.

Roskilde har kontrakterat bland andra Travis Scott, Robyn och The Cure. Nya Lollapalooza i Stockholm har presenterat ett stort antal akter, bland andra Foo Fighters, Lana Del Rey och Laleh. För att nämna några i deras långa och spretiga lista.

Från Slottsskogen och Way out west ekar det dock tomt. Arrangerande Luger hälsar att de inte bestämt sig för när de ska offentliggöra sina första namn. Att det blir snart kan vi räkna med, jag har svårt att tänka mig att man missar chansen att trigga Tomten att ta släden en sväng förbi Ticketmaster.

Att dollarn är dyr komplicerar det hela ytterligare för svenska bokare när det blir skarp budgivning.

Det är ett intrikat spel som pågår under silly season och alla sommarfestivaler rusar på ungefär samma bollar. Din konkurrent kan i nästa stund vara din samarbetspartner och det gäller att lägga korten rätt i förhandlingarna med artisternas management. Att dollarn är dyr i förhållande till kronan komplicerar det hela ytterligare för svenska bokare när det blir skarp budgivning.

Men det ska såklart bli festival i Slottsskogen. Så vad kan vara på gång? Jag har lite förslag och funderingar:

LÄS MER: Robyn Carlsson 2.0 - beat för beat

The Cure - Redan klara för Wow:s norska systerfestival Öya och som sagt bokade till Roskilde. Det skulle förvåna å det grövsta om inte Robert Smith och hans band blir årets nostalgibokning till Slottsskogen.

Robyn - Den svenska stjärnans kommande turné tycks utvecklas till rena triumftåget. Det sägs att konserten på Sjöhistoriska ska bli den enda på hemmaplan i sommar, men om biljettförsäljningen drar iväg kan nog Robyn tänka om och dyka upp även i Slottsskogen.

Janelle Monáe - gjorde en härlig spelning på Way out west 2014 och nu är läget perfekt för en återkomst. Hennes platta Dirty computer finns på många årsbästalistor och hon är bokad till prestigefulla Primavera-festivalen i Barcelona, vilket brukar vara ett tecken på att man bäddar för fler europeiska festivaler.

In Flames - Hårdrocken är Way out wests sämsta gren. Motörhead gjorde en halvmiserabel spelning inför ett gäng måttligt intresserade hipsters, det är är väl allt. Men visst borde stans största band, som dessutom spelar bred, hård rock, få en plats på festivalen?

Tove Styrke - Gjorde nyligen en hyllad spelning på Pustervik men är van vid avsevärt större scener. Har sitt namn på en av årets bästa popplattor och skulle göra succé på Way out west precis som 2017. Enda frågetecknet är väl om hon har plats i almanackan.

LÄS MER: Tove Styrke är en självklarhet på scenen

Haim - Syskonen från Kalifornien ställde in sin spelning på Way out west 2016. Sedan de lirade i tältet 2013 har utvecklingskurvan pekat stadigt uppåt och det skulle vara toppen att få se dem igen.

Viktor Olsson - Stenungsund-sonen släppte tidigare i år sin självbetitlade, andra platta och kommer under 2019 idogt bygga upp sin följarskara. I augusti torde han vara i toppform och redo för festivalsuccé.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.