Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skandalomsusade komikern toppar Jonathan Bengtssons lista. Bild: Björn Larsson Rosvall/Fredrik Sandberg
Skandalomsusade komikern toppar Jonathan Bengtssons lista. Bild: Björn Larsson Rosvall/Fredrik Sandberg

De gjorde årets bästa standup i Göteborg

2018 slog mot Göteborg med flera kraftfulla standup-kvällar. Nedan gör GP:s humorkorrespondent Jonathan Bengtsson en nätt summering av året som gått – genom att lista årets fem bästa framträdanden här i stan.

Göteborgs standup-scen tog på något vis liv 2018. Det är sant. Förutom att nya satsningar som klubb Hybris drabbade västkusten, uppställdes mycket fina evenemang på både Draken, Stora Teatern och naturligtvis Ståuppklubben. Nedan följer en öm sammanfattning av det år som passerat, via årets fem starkaste insatser på stadens humorklubbar.

Förutom de komiker som listan innefattar blir också ett par hedersomnämnanden viktiga att inskjuta. Det vore förnuftsvidrigt att inte nämna Petrina Solange framträdande under Funny Fuckup-kvällen på Draken i september. Även Hisingsbördiga Niklas Andersson var föredömligt fånig, när han underhöll på invigningskvällen av Gårda humorklubb på Brewhouse tidigare i höstas.

5. John Gillberg, De E La Standup, Ståuppklubben

John Gillberg framförde en mycket tät, effektiv rutin på Ståuppklubben när sommaren var sådär ogenomträngligt varm i juli. Kommer framför allt ihåg ett parti om getingars tendens till att bara fortsätta dunka kroppen mot fönsterrutan. Gillberg har en nervös, något ung framtoning som först tycktes hålla tillbaka honom. Men sakta upphävdes alla former av prestationsångest inom göteborgaren, och till sist drämde skämten ut genom den sinnessjukt heta lokalen och träffade helt rent.

4. Ina Lundström, Ståuppklubben

Ina Lundström som ska vara ny inom komikeryrket, ställde sig i själva verket på scen för första gången i år. Så sägs det. Journalisten lyckas i så fall alldeles föredömligt med att dölja detta. Hon har något orubbligt och definitivt i hela sitt sätt att vara. Hennes framträdande på Ståuppklubben var på alla vis tveklöst, det fanns ingen anledning att vara rädd för att Lundström skulle rinna ner i nervositet eller förfalla till svammel. Istället var hon giftig och mycket rolig.
Ina Lundström är frilanskrönikör för GP Kultur och skribent i Två Dagar.

3. Jonatan Unge, SEMST, Stora Teatern

Jonatan Unge är inte för alla. Sladdrig energi, bisarra iakttagelser, en syn på världen så svart att den ibland tycks silad genom en ett gammalt lik som någon precis har fiskat upp ur vattnet. Men Unge är också närmast oöverträffad i landet när det kommer till timing. Egentligen lika jämförelselös när det kommer till metaforer. Hans standup-rutin på Stora Teatern kom att bli betydligt starkare än hans sommarprat, vilket är en stor bedrift i sig.

2. Lisa Eriksson, Ståuppklubben

Det kan vara både renande och härligt att lyssna till någon som befinner sig långt nere i brunnen. Lisa Eriksson klev upp på ståuppklubbens scen och lät redan från sin första utandning som en människa med bara aska kvar i hjärtat. Komikern, som 2014 blev vald till årets rookie på svenska standup-galan, fortsatte sedan att bedriva lågintensivt självhat utan att det någonsin kändes deprimerande. För sig på scen som ingen annan.

1. Anton Magnusson, Vesslan & Benne, Ståuppklubben

Hans halvtimma på ståuppklubben i somras inleddes i kyla. Detta var ungefär vid den tidpunkt när Magnusson var kraftfullt ansatt på grund av sitt skandalomsusade alias Mr Cool. Vilket fick somliga att gå in i den skånske komikerns rutin med något stängd uppsyn. Armarna kritiskt i kors. Sedan drog Magnusson ett skämt om Gud, ett par till om depressioner, temperaturen hävde sig upp långt över kokpunkten och allt var tveklöst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.