Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

De får Stenas kulturstipendium

Anna von Hausswolff, Rikard Bergqvist, Lars Danielsson, Per Kasselmar, Karin Karinson och Tilda Lovell. Så heter Sten A Olssons kulturstipendiater 2017.

Tre konstnärer, två musiker och en regissör/ skådespelare/ dramatiker med Göteborgsanknytning blir alltså 300 000 kronor rikare.

Anna von Hausswolff, sångerska och musiker som "skapat ett alldeles eget musikaliskt universum" där "uttrycket rör sig fritt och obegränsat mellan tyngd och lätthet, mellan det drömskt svävande och det teatraliskt storslagna.

Rikard Bergqvist som "i sina olika roller som regissör, dramatiker, manusförfattare, översättare och skådespelare kombinerar  en skarp blick för form och sammanhang med en sällsynt känsla för tonfall och timing."

Lars Danielsson, " en av jazzvärldens mest uppburna instrumentalister, men har alltid haft öppna kanaler till helt andra musikaliska uttryck, alltifrån samtida popmusik till den klassiska musikens klangspråk".

De tre konstnärerna Per Kasselmar, Karin Karinson och Tilda Lovell ställer ut på Göteborgs konstmuseum med början den 2 december.

Havslandskap, tunna lager av vitt och ett altare

Tilde Lovell visar en rumslig installation med skulptur, animation, ljus och ljud på tema havslandskap. Per Kesselmar utforskar ljuset i sina målningar genom flera tunna färglager av vitt, han visar flera nya verk tillsammans med en installation av en sorts illusionistiskt trick. Karin Karinson har konsthantverk som utgångspunkt, hon arbetar ofta med lera, glas och glasyr. På utställningen visar hon ett nytt installationsverk i form av ett altare av sprucket porslin.

Årets stipendier delas ut fredagen den 1 december på Göteborgs konserthus. Då blir det också liveframträdande av några stipendiater.

Stenas kulturstipendium har delats ut i 21 år.

Förra året gick det till konstnärerna Lotta Antonsson, Ida-Lovisa Rudolfsson och Fredrik Åkum. Sångerskan Katarina Karnéus, musikern Laleh Pourkarim, och gruppen Naoko Sakata trio.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.