Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Malikstipendiater Tomas Stark och Erik Lavesson. Bild: Nayeem Mahbub
Årets Malikstipendiater Tomas Stark och Erik Lavesson. Bild: Nayeem Mahbub

De får Malik Bendjellouls stipendium

Tomas Stark och Erik Lavesson får ta emot årets Malikstipendium. Deras makabra, starka dokumentär om en skelettfabrik, och i slutändan ett väldigt specifikt skelett, är gjord helt i filmskaparen Malik Bendjellouls anda.

Årets Malikstipendium går till dokumentärfilmarna Tomas Stark och Erik Lavesson, som får 100 000 kronor. Bakom stipendiet står stiftelsen Malik Bendjellouls minne.

Drivna av nyfikenhet tog de sig med filmkameran till en skelettfabrik i Tyskland. Där hittade de ett skelett som massproducerats, och blev nyfikna på originalet. Vem var egentligen personen bakom benresterna som fått stå modell för alla massproducerade skelett som nu säljs världen över och används i klassrum och på sjukhus?

LÄS MER: De jobbar i Malik Bedjellouls anda

Spåren leder tillbaka till nazityskland

Redan 2011 påbörjade regissörerna arbetet med filmen The standard man, en historia som ledde dem tillbaka till andra världskriget.

– Det är en rolig, visuellt anslående och makaber berättelse. Lekfull men ändå med mörkare stråk. Jag är säker på att Malik hade älskat den, säger Johar Bendjelloul, bror till den Oscarsbelönade nu avlidne filmaren Malik Bendjelloul och grundare av stiftelsen till hans minne.

– Filmarna utgår från en enkel, naiv och närmast barnslig fråga: skeletttet vi ser i klassrummet. Vems är det? Spåren leder dem tillbaka till nazityskland.

Johar Bendjelloul har varit med och bedömt alla årets drygt 80 inskickade filmprojekt.

Fem utvalda filmer har sedan i sin tur bedömas av en internationell jury där även Marika Griehsel, dokumentärfilmare och tidigare Afrikakorrespondent för SVT, James Marsh, regissör som 2009 vann en Oscar för dokumentären Man on Wire och Martichka Bozhilova, filmproducent från Bulgarien, ingått.

På vilket sätt är The standard man en film i Malik Bendjellouls anda?

– Du blir väldigt glad av den! Historien är oerhört bra, berättas med närmast thrilleraktigt driv och med många små finurliga vändpunkter, av det slag som Malik älskade. Han hade även uppskattat det lekfulla draget i filmen, och entusiasmen som kommer fram, säger Johar Bendjelloul.

LÄS MER: Recension Searching for sugarman

Stipendiet delas ut på restaurang Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm den 22 september, i närvaro av tidigare pristagare.

Malikstipendiet

Skapades till minne av den begåvade filmaren Malik Bendjelloul.

2013 Oscarsbelönades han för sin dokumentär Searching for Sugar Man. Året därpå tog han, efter en kort tids depression, sitt liv bara 36 år gammal.

25 september 2015, på Malik Bendjellouls födelsedag, instiftade hans bror Johar en filmfond i syfte att lyfta fram filmer i Malik Bendjellouls kreativa anda

Malikstipendiet delas lördag 22 september ut för tredje året.

Tidigare pristagare är Ellen Fiske och Ellinor Hallin för sin långfilmsdebut Scheme birds, Jacob Frössén för sitt filmprojekt om tankarna bakom trumtakten motorik och Anastasia Kirillova för sitt filmprojekt Bar Answer – the agents of troubled love.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.