Dawit Isaaks bror polisanmäler Eritreas president

Under tisdagen lämnade Reportrar utan gränser in en polisanmälan för brott mot mänskligheten i fallet med den fängslade journalisten Dawit Isaak. Anmälan är riktad mot Eritreas president Isaias Afwerki och flera i hans närmaste krets.
– Diplomati har sin tid och när den inte räcker till så finns lagen. Och lagen är till för att användas, säger Björn Tunbäck, som är styrelsemedlem för Reportrar utan gränser.

ANNONS
LocationGöteborg||

Under tisdagen lämnades det in en polisanmälan mot bland annat Eritreas president gällande Dawit Isaak; journalisten som suttit fängslad i Eritrea i 19 år utan åtal eller rättegång. Björn Tunbäck, som är styrelsemedlem för Reportrar utan gränser, menar att Sverige har ett särskilt ansvar eftersom Dawit är svensk.

– Det man har gjort mot Dawit i snart två decennier är ett internationellt brott som är så pass allvarligt att världens stater har kommit överens om att de ska utredas var som helst på klotet, oberoende var brottet begåtts, säger han.

”Lagen är till för att användas”

Anmälan omfattar bland annat brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr. Björn Tunbäck förklarar att dessa saker är brottsliga även enligt eritreansk lag.

ANNONS

– Han är ju i praktiken kidnappad eftersom han är inte dömd för något. Han hålls inlåst och har inte fått träffa sin familj, advokat, läkare eller någon alls. Vi vet inte ens riktigt var han är befinner sig, säger han.

LÄS MER:Efter 6608 dagar – kan en lösning av Dawit Isaaks fall vara i sikte?

LÄS MER:Betlehem Isaak: "I Sverige blir du medveten om att du är svart"

Björn Tunbäck hoppas att anmälan tas upp och att en förundersökning inleds. Han förklarar att riksåklagaren tidigare beslutat att inte gå vidare med detta för att inte störa förhandlingarna.

– Diplomati har sin tid och när den inte räcker till så finns lagen. Och lagen är till för att användas. Det vi gör är ju en del av en världsomspännande kamp för mänskliga rättigheter, säger han.

”Man måste snabba på”

Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, hoppas att åklagaren väljer att gå vidare med polisanmälan. För honom innebär det också en markering för att visa att hans bror inte är glömd.

– Det inte går att hålla någon i 19 år utan åtal och rättegång. Man måste snabba på lite för att tiden går för honom. Min bror fyller 56 år nästa vecka, säger Esayas Isaak.

LÄS MER:Varför slutade inte Dawit Isaak att skriva?

Han berättar att han numera lärt sig att leva med situationen men tillägger:

– Det är viktigt att man fortsätter att ligga i. Detta får inte bli en fråga som faller mellan stolarna utan det är en person, en familjefar, en bror som sitter inne bara för att några enstaka personer vill att han ska sitta där, säger han.

ANNONS

Regeringen för en aktiv dialog med Eritrea

I ett mejl till GP skriver Utrikesdepartementets presstjänst att polisanmälan får behandlas av rättsvårdande myndigheter.

”Utrikesdepartementet fortsätter arbetet för att Dawit Isaak ska släppas fri. Regeringen arbetar målmedvetet och ser hela tiden över alla möjliga vägar framåt med syfte att nå resultat för att Dawit Isaak ska släppas och kunna återförenas med sin familj”, skriver UD:s presstjänst.

De skriver också att regeringen för en aktiv och bred dialog med företrädare för Eritrea på olika nivåer och att ansvaret ligger på Eritrea då det är där Dawit Isaak hålls fängslad.

”Självklart är det en stor besvikelse att vårt arbete hittills inte fått önskat resultat men vi fortsätter våra ansträngningar med oförminskad kraft”, skriver de.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS