Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har varit fängslad utan rättegång sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har varit fängslad utan rättegång sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN

Dawit Isaak uppges vara vid liv

I en intervju med Blankspot säger Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit, att han fått uppgifter om att Isaak lever. Den svensk-eritreanske journalisten har suttit fängslad i Eritrea i 18 år.

Det var i en intervju med Blankspots Martin Schibbye som Leif Öbrink berättade att han sedan en månad tillbaka haft uppgifter som bekräftar på att Dawit Isaak är vid liv.

LÄS MER: "Det är regeringens skyldighet att kämpa för Dawit"

”Officiellt kan vi gå ut med att han lever. Mer kan jag inte säga”, säger Öbrink till Blankspot och fortsätter:

”Det är vad vi innerst inne alltid trott och hoppats på, nu har vi det än en gång mer svart på vitt. Visst det har återkommande funnits sådana här rykten men vi kan gå ut med det här.”

Leif Öbrink, som kämpat för Isaaks frigivande sedan 2004, bedömer uppgifternas trovärdighet som ”10 av 10”.

Fängslades 2001

Dawit Isaak var svensk medborgare, men hade återvänt till sitt hemland Eritrea efter att landet blev självständigt från Etiopien. Han drev den oberoende tidningen Setit, och fängslades i Eritrea 2001 efter att ha rapporterat om kritik mot den eritreanske presidenten Isaias Afewerki.

LÄS MER: Schibbye tror på Dawit Isaaks frihet

Svenska utrikesdepartementet sa redan 2018 att de hade väldigt stor anledning att tro att Isaak var vid liv. Efter fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien har man också från svenskt håll haft större förhoppningar om förnyade förhandlingar om Isaaks frigivande.

Svenska PEN: ”Har varit en total mörkläggning”

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, säger att han informerades tidigare i veckan om att Leif Öbrink hade uppgifter om att Dawit Isaak är vid liv. Han vet inte något mer om vad det är för sorts uppgifter, men om beskedet stämmer så är det fantastiskt glädjande, säger han.

– Det förändrar egentligen ingenting i sak för oss, vi har ju hela tiden utgått ifrån att han är det och att vi måste arbeta gentemot regeringen och internationellt för att hålla hans fall vid liv, så att det inte glöms bort.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, säger att det är fantastiskt glädjande om beskedet stämmer. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, säger att det är fantastiskt glädjande om beskedet stämmer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vad tror du om utsikterna för att han ska bli frigiven?

– Det hoppas vi alla. Jag har dock ingen information som tyder på att det skulle finnas någon öppning i fallet eller så, det har jag inte. Det är omöjligt att uttala sig om.

– Det har varit en total mörkläggning från Eritreas sida och det gör ju att man inte heller kan ha en aning om ifall det finns en chans att han ska bli fri. Det går inte att ha en åsikt om den frågan, säger Jesper Bengtsson.

UD: Utgår från att Dawit Isaak lever

Även regeringen utgår från att Dawit Isaak lever. Det skriver Anton Dahlquist, departementssekreterare på Utrikesdepartementet i ett mejl till GP.

”Regeringen är starkt engagerad i Dawit Isaaks fall. Vi arbetar målmedvetet och kommer aldrig att ge upp våra ansträngningar för att få Dawit Isaak fri och kunna återförenas med sin familj”, skriver han.

”Det sker ett intensivt arbete vid UD i Stockholm och vid berörda utlandsmyndigheter för att Dawit Isaak ska släppas fri. Det är ett arbete som kommer att fortsätta i oförminskad styrka till dess att målet är nått. Vi utgår i vårt arbete från att Dawit Isaak lever”.

Han vill dock inte kommentera de nya uppgifterna i sak och svarar inte på huruvida UD har information som tyder på att Dawit Isaak kan komma att friges.

”Vi har noterat uppgifterna/nyhetsrapporteringen du refererar till men vi kan inte kommentera eller spekulera kring uppgifterna som sådana”, skriver Anton Dahlquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.