Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdalaziz Alhamza är egentligen är han utbildad biokemist men han hann aldrig jobba med sitt yrke. Kriget kom ivägen.

Dawit Isaak-priset till syrisk journalistgrupp

Abdalaziz Alhamza, talesperson för Raqqa is being slaughtered silently var på plats i Göteborg för att ta emot Dawit Isak-priset.

– Ingen av oss var egentligen journalister. Men det blev en plikt att rapportera vad som hände i vår stad. Abdalaziz Alhamza är talesperson för den syriskiska reportergruppen Raqqa is being slaughtered silently som får 2017 års Dawit Isaak-pris på 10 000 kronor. Priset delades ut av Publicistklubben Västra på tisdagskvällen på Pustervik i Göteborg med Abdalaziz Alhamza på plats. Numera bor han i Berlin och lever under ett ständigt hot. 

Gruppens arbete skildras i den amerikanska dokumentärfilmen City of ghosts av Matthew Heineman som visades på svenska biografer i höstas.

Raqqa is being slaughtered silently får priset för att "under en lång tid och med livet som insats verkat för att trotsa IS omfattande censur och föra ut nyheter om situationen i staden Raqqa."

Fortsätter rapportera

Gruppen fortsätter att rapportera från staden även efter att IS besegrats. Abdalaziz Alhamza ser en fara i att omvärldens intresse svalnar nu och varnade för vad som händer med människor som år efter år utsätts för IS propaganda som enda informationskanal. 

Dawit Isaak-priset delas sedan 2007 ut till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter och som har utsatts för en betydande risk i det arbetet. 

Kim Walls föräldrar på plats

Vi PK:s möte donerades också 5 000 kronor till Kim Wall Memorial Fund som har som mål att stötta unga kvinnliga journalister. Kim Walls föräldrar var på plats och berättade att fonden väckt stort intresse.
Även PK:s stora pris på 20 000 kronor delades ut samma kväll, det gick till Karin Mattisson, programledare och reporter på SVT:s Uppdrag granskning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.