Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dawit Isaak får inte bli hedersmedlem i Dramatikerförbundet

Författaren Anisur Rahman vill att den i Eritrea fängslade, svenska journalisten Dawit Isaak ska bli hedersmedlem i Dramatikerförbundet. Men styrelsen säger nej.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig detta, säger Anisur Rahman till GP.

Med start klockan 18 på onsdagskvällen kopplar medlemmar och styrelse i Svenska dramatikerförbundet upp sig för en digital stämma. En av motionerna som ska avhandlas kommer från författaren och journalisten Anisur Rahman.

Han vill att Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001, ska göras till hedersmedlem i förbundet.

– Det är en viktig demokratifråga och jag menar att ett hedersmedlemskap indirekt skulle kunna påverka hans situation i och med att frågan hålls levande, säger Anisur Rahman.

LÄS MER: Dawit Isaaks bror polisanmäler Eritreas president

LÄS MER: Krav på EU-aktion för Dawit Isaak

Dramatikerförbundets styrelse säger dock nej till förslaget och vill att stämman ska avslå motionen med motiveringen att det skulle gå emot stadgarna att göra Dawit Isaak till hedersmedlem.

Dramatikerförbundets styrelse hänvisar till stadgarna

Man hänvisar till följande formulering i sina stadgar: ”hedersmedlemskap kan beviljas den som gjort förbundet synnerliga tjänster”.

– Dawit är redan hedersmedlem i svenska PEN och i Författarförbundet, jag inte i min vildaste fantasi tror att styrelsen skulle neka honom en hedersplats också i Dramatikerförbundet, säger Anisur Rahman.

– Jag vet att man hänvisar till stadgarna, men då får vi formulera om dem, menar han.

Enligt Pia Gradvall, styrelsens ordförande, är det dock inte alldeles enkelt. Även om viljan finns att ändra i stadgarna krävs två stämmor för att rösta igenom nya skrivelser.

– Vi är en gammal ekonomisk förening med gamla stadgar som finns där av en anledning. Det är svårt och komplicerat att göra ändringar, men om medlemmarna så önskar kommer styrelsen att utreda frågan, säger Pia Gradvall som är tydlig med att styrelsens hållning inte är ett inlägg i en debatt om yttrandefrihet.

– Att vi föreslår ett avslag på den här motionen betyder absolut inte att vi inte är engagerade i frågor som rör demokrati och yttrandefrihet, tvärtom gör vi mycket i det arbetet genom samarbetsorganisationen KLYS.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.