Den svenska journalisten, Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.
Den svenska journalisten, Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN

Dawit Isaak bjuds in till Bokmässan

Dawit Isaak bjuds in att medverka på årets Bokmässa i Göteborg. På måndagen skickade Bokmässans ledning, Svenska PEN, Journalistförbundet med flera aktörer en officiell inbjudan till den fängslade journalisten.

ANNONS
|

– Vi vill hjälpa till att påverka hans situation, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Dawit Isaak, som är gift och har tre barn, är den svenske journalist som suttit i särklass längst fängslad utan vare sig åtal eller dom.

2001 greps han i Eritrea, där han arbetade för den regimkritiska tidningen Setit. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

Dawit Isaak. En i en rad fängslade journalister i Eritrea som den italienske illustratören Gianluca Costantini porträtterat. Bilderna kommer att visas på årets Bokmässa i Göteborg.
Dawit Isaak. En i en rad fängslade journalister i Eritrea som den italienske illustratören Gianluca Costantini porträtterat. Bilderna kommer att visas på årets Bokmässa i Göteborg. Bild: Gianluca Costantini

Trots att ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien signerades för drygt ett år sedan har Dawit Isaaks situation inte förändrats.

– Vi vill ifrågasätta de metoder som hittills använts för att förmå den eritreanska regimen att släppa Dawit Isaak fri. Metoder som inte fungerat på arton år, säger Frida Edman.

ANNONS

Eritrea uppvisade i fjol sämst pressfrihet i världen, näst efter Nordkorea, enligt det index som Reportrar utan gränser årligen sammanställer baserat på situationen i 180 länder.

Tillsammans med Svenska författarförbundet, Journalistförbundet, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och tidningen Expressen skickade Frida Edman på måndagen en officiell inbjudan till den svenske journalisten att medverka på årets Bokmässa 26-29 september i Göteborg.

Inbjudan kommer att levereras till Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och till Eritreas ambassad i Stockholm.

LÄS MER:"Det är regeringens skyldighet att kämpa för Dawit"

– Vår förhoppning är att Dawit Isaak ska kunna medverka på Bokmässan, även om det inte ser ut som om att han kommer att kunna göra det, säger Frida Edman.

På måndagen släpptes även Martin Schibbyes bok "Jakten på Dawit" där författaren samtalar med Dawits cellkamrat och analyserar den nya politiska situationen på Afrikas horn.

Under ett seminarium på Bokmässan samtalar Martin Schibbye också med Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror, Aaron Berhane, som var Dawit Isaaks chef på tidningen Setit och den eritreanska poeten Yirgalem Fisseha Mebrahtu.

– Vi vill lyfta fram Dawit Isaak som människa, ge publiken möjlighet att lära känna både honom och hans arbete, säger Frida Edman.

2018 bjöd Bokmässan på motsvarande vis in Gui Minhai, och reserverade en stol för honom. Nu kommer en stol att avtäckas på årets Bokmässa reserverad för Dawit Isaak, den dagen han kan besöka Bokmässan, eller av fri vilja väljer att avstå.

ANNONS

LÄS MER:Schibbye tror på Dawit Isaaks frihet

Stolarna, som placeras bredvid varandra, "blir en smärtsam påminnelse om att två svenska medborgare, båda göteborgare, sitter fängslade för sina åsikters skull." skriver Bokmässan i ett pressutskick.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS