Danskt förslag: Retuscherade bilder ska märkas

Statlig märkning av retuscherade reklambilder kan införas i Danmark. Det gäller så väl i etablerade medier som influencers och ska motverka den kroppshets som många unga känner.

ANNONS

Det är Danmarks arbetsmarknadsministern Simon Kollerup (S) som har skickat in ett lagförslag om att retuscherade bilder ska märkas, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden till motionen är att motverka kroppshets, framförallt bland unga människor.

I lagförslaget står det att märkningen ska gälla kroppsliga förändringar som gjorts på bilder som används i reklam i alla medier och plattformar. Även influensers som gör reklam för kläder eller smink ska markera sina bilder om de retuscherats.

I Sverige lämnade Gunilla Carlsson (S) in ett liknande lagförslag till regeringen 2018.

I Norge finns redan en lag för den här typen av märkning och i Frankrike måste alla modellbilder i tidningar som till exempel Vouge som retuscherats markeras.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS