Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Columbia 2017-10-11Tom Wall, Kim Walls bror, under minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev.Foto:Bruce Gilbert  / TT / kod 10510 Bild: Bruce Gilbert/TT
Columbia 2017-10-11Tom Wall, Kim Walls bror, under minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev.Foto:Bruce Gilbert / TT / kod 10510 Bild: Bruce Gilbert/TT

Danskt förlag ångrar böcker om Kim Wall

En serie planerade ljudböcker om journalisten Kim Walls försvinnande har dragits tillbaka av förlaget efter skarp kritik, rapporterar SVT.

Förlaget Saxo planerade att ge ut en serie ljudböcker om Kim Walls död, varav den första släpptes i går. Efter massiv kritik har förlaget nu dragit tillbaka inspelningen, vilket SVT rapporterat om.

Serien skulle skrivas av författaren Thomas Djursing, som följt den mordmisstänkte uppfinnaren Peter Madsen länge och även skrivit en bografi om honom. Tre delar var redan färdigskrivna, och skulle säljas på Saxos hemsida för 39 danska kronor styck.

"Fel tajming"

Saxo anklagades för att vilja profitera på Walls död utan en tanke på hennes anhöriga. Till Danmarks Radio medger förlagschefen Jørgen Balle Olesen att tajmingen var fel, även om han tror att historien skulle tjäna på att berättas i bokform.

– Thomas Djursing hade med sin unika kunskap kunnat ge en mer nyanserad bild av fallet än vad fragmentariska rubriker och intervjuer kan, sa Jørgen Balle Olesen.

Ifrågasätter författaren

Snabbt efter att den första delen publicerats kritiserades även valet av författare. Mediekritiker som DR pratat med menade att Djursing själv gör sig till en del av berättelsen på ett sätt som äventyrar trovärdigheten.

– Det verkar som att han har haft mycket utrymme att spekulera, på ett sätt som man undviker i traditionella medier eftersom det målar upp ett förlopp vi egentligen vet mycket lite om, sa Maria Bendix Wittchen som är doktorand i pressetik på Roskilde universitet till DR.

Väntar in dom

Peter Madsen sitter häktad i väntan på rättegång, misstänkt för mordet på Kim Wall. Journalisten befann sig på Madsens U-båt när hon försvann den tionde augusti, och Madsen häktades två dagar senare.

Enligt Jørgen Balle Olesen kommer Saxo nu att vänta in domen i rättegången, men utesluter inte att bokserien kan komma att ges ut på nytt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.