Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s dansskribent Lis Hellström Sveningson ser världen kliva in på Göteborgs dansscener i höst.

Lis Hellström-Sveningson: Dansen tar världen till Göteborg

Danshösten är igång. På scenerna runt stan tar man nu världen till Göteborg, skriver Lis Hellström-Sveningson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Plötsligt är sommarens festivaler över. I den krispiga septemberluften är det dags att fördjupa sig i höstsäsongens program. Är vi övermätta, eller sugna på mer? Nog gav omstarten för Göteborg Dans- och teaterfestival mersmak. Rik och spännande, tio dagar av starka intryck och ovanliga upplevelser. Batshevas Last work i Vara konserthus och på Göteborgsoperan var en aptitretande succé. Lundahl & Seitl hamnade däremot i oförtjänt skugga med sin sinnliga vandring An elegy to the medium of film i Sagabiografens kompakta mörker på Tjörn. Det går utmärkt att åka buss till Skärhamn, festivalen kan ge färdtips en annan gång.

En upplevelse jag fortfarande funderar över är Sarah Vanhees soloperformance Oblivion. Två timmar och tjugo minuters exponering av ett års samlat skräp. Det blev absorberande – och uppfordrande, jag lovar!

Magisk var också Wolf Moon med Göteborgs butohdansare Frauke i Botaniska trädgården och fullmånens sken. Ett lovvärt försök att inrymma lokala konstnärer i festivalprogrammet. Next to you, at Korsvägen, Marika Hedemyrs pågående arbete med smarta telefoner som inslag i koreografin – före Pokemonhysterin! – var ett annat.

Det är mycket som pågår och inspirerar under en festival. Nu gäller det för hemmascenerna att fortsatt locka in publiken i salongsmörkret.

Mer butoh blir det på 3:e våningen som har Japantema hela hösten. SU-EN, landets främsta introduktör av dansformen, är med, liksom Carmen Olsson med butoh från Bohuslän. Och Ami Skånberg Dahlstedt vidgar sina klassiska japanska spår.

Överhuvud taget öppnar Göteborgsscenernas dansprogram för intryck från världen. Atalante tar oss till Mexico med Ciudad Interior och Expediente/La piel que habito och till Stora teatern kommer Les Ballets C de la B – en gammal festivalfavorit från Belgien! – med en arabisk dansfest i Badke. På samma scen samlar Icodaco 2016 danskonstnärer från Sverige, Finland, Wales och Skottland. Verket heter Babulus och arbetas fram i residens i olika länder, bland annat här under årets Dans- och teaterfestival.

På Göteborgsoperan, som danspubliken fyllde till sista plats vid festivalfinalen, dröjer den första danspremiären Icon till slutet av oktober. Synd, när intresset nu är på topp.

Men redan i morgon tar World dance company med sitt 20-årsjubileum världens dans till Göteborg. På kulturhuset Oceanen drivs året runt kurser och workshops i olika genrer och stilar. Verksamheten engagerar många utövare, från nybörjare till avancerade och professionella. Här väcks och breddas dansintresset hos många. Olika världar möts.

"Välj själv dina favoriter"

Dessutom arrangerar World dance company gästspel av framstående grupper och artister. Nu blir det jubileum med egna akter i ett brett upplägg på Stora teatern. Reflections of two decades visar både dans från tidigare år och ny koreografi. Tango, bollywood, orientalisk och afrikansk dans, indisk odissi och flamenco. World dance company står gärna för generös crossover.

Välj själv dina favoriter i en sprakande dansfest där även publiken får svängrum.