Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansbandet Elisa's tar en paus

Efter över fem år tillsammans tar dansbandet Elisa's en paus på obestämd tid. Bandet som slog igenom i Dansbandskampen gör sin sista spelning i Mariestad i kväll, därefter väntar en ny roll för sångerskan Elisa Lindström.

– Jag förväntar mig en väldigt rolig kväll med mycket folk. Sedan är det lite vemodigt också, säger Elisa Linström om avslutningsspelningen i Mariestad.

Dansbandet Elisa's startade när medlemmarna gick på Musikgymnasiet i Skövde och slog igenom stort när de medverkade i tv-programmet Dansbandskampen.

– Vi har spelat på heltid sen vi tog studenten och nu har olika drömmar vuxit fram hos oss alla som vi vill hinna förverkliga. Vi tar en paus på obestämd framtid men vi vill inte stänga några dörrar, säger Elisa Lindström.

Själv blir hon i vår programledare när hon tillsammans med Thomas Deutgen leder TV4:s nya dansbandssatsning "Tack för dansen".

– Med det här programmet vill vi hylla tre olika dansband och lyfta frågor som de sällan får prata om, lägga mer fokus på musiken, säger Elisa Lindström.

Hon hoppas att ett program om dansband kan öka förståelsen för genren och introducera den för en yngre publik.

– Dansband har ju en töntstämpel, ofta får vi höra att vi spelar banala melodier och har banala texter. Men för många är de här texterna jätteviktiga och betyder jättemycket, säger Elisa Lindström som menar att det är på tiden att attityderna förändras.

– I grund och botten är dansband funktionsmusik och det kan vara så att alla inte alltid lagt krut på texten. Men dansbandsmusiken har utvecklats och förändrats. Dessutom finns det en hel del gamla dansband som har jättefina texter men ofta är det så att de som ser ner på dansband inte är så insatta i musiken.

Elisa Lindström är själv uppvuxen med dansbandsmusiken och för henne var det ett naturlig steg att börja sjunga i dansband. Men samtidigt säger hon att hon gärna skulle vilja testa på något nytt.

– Jag mår bra av att utmana mig själv och vara bred. Jag har alltid haft massor av drömmar och jag skulle t.ex. väldigt gärna vilja vara med i en musikal. Sedan tycker jag om det folkliga; jag skulle gärna vilja komma in på folkmusik, visor och country.

Och även om dansbanden inte lockar en lika stor publik i dag som den gjorde förr så tror hon ända att genren kommer att finnas kvar länge.

– Jag tror att det kommer att bli mer nischat. Det är svårt att hitta tillbaka till storheten som dansbanden hade förr men det kommer alltid finnas ett sug för människor att gå ut och dansa och de som älskar dansband kommer fortsätta göra det. Sedan finns det många i branschen som hela tiden utvecklar musiken, så jag tror på dansbandsgenren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.