Dans som släppts fri slår knut på sig själv

Festivalen Independance på 3:e våningen firar Baltikums självständighetsförklaring. Lis Hellström Sveningson ser dans som vill släppa rörelsen fri.

ANNONS
|

Dansscenen 3:e våningen har i sitt internationella nätverk en särskild tråd till de baltiska länderna. Med den baltiska dansfestivalen Independance bidrar scenen i höst till hundraårsjubileet av Baltikums självständighetsförklaring.

I fyra olika program presenteras under hösten danskonstnärer från alla tre länderna; Litauen, Estland och Lettland. Först ut är en kväll med Andrius Pulkauninkas (Litauen) samt Laura Kvelstein (Estland) och Rũta Ronja Pakalne (Estland/Lettland).

Pulkauninkas har varit i Göteborg tidigare. Nu är han tillbaka med sitt kompani Kinetinis Teatras. Namnet skvallrar om den teatrala dragningen i koreografens arbete. Through body börjar dramatiskt med ett kraftfullt rop i mörkret, en pistolförsedd kvinna i flammande röd klänning och ett hysteriskt skratt.

ANNONS

Den knappa timmen som följer är en blandning av abstrakt lek och dramatiskt berättande med den röda färgen som en tydlig accent. De åtta dansarna fyller scenen med ett övermått av rörelser. Textila inslag i form av tre vita kokonger, som effektfullt innesluter varsin dansare, och ett voluminöst släp till den röda klänningen – där dansare både kan gömma sig och bryta sig ut – skapar några spännande ögonblick, men som helhet överlastar Andrius Pulkauninkas koreografi. Duetter i kamp och ritualiserade fraser slår nästan knut på sig i viljan att släppa rörelsen fri.

I en annan art, men med liknande drivkraft, dansar Laura Kvelstein (Estland) och Rũta Ronja Pakalne (Estland/Lettland) duetten Connext. Ett bord i centrum och publiken i en ring runtom laddar inledningens stillastående kroppar. Men spänningen bryts och byts i en hetsande framfart där Pakalne i kraftfulla, utlevande utbrott och Kvelstein som en smidig sprattelgubbe rusar runt för att nå eller undkomma kontakt. Danskonsten – och poesin – har varit viktiga för Baltikums väg mot självständighet, betonade Birgitta Jacobsson Ekblom, Litauens honorärkonsul i Göteborg, när hon invigde festivalen. Independance #1 visar rörelser som vill (för) mycket, håller på för länge och tappar i precision, men det är dans som har släppts fri.

ANNONS
ANNONS